Artnit

Utorak, 26 Novembar 2013 19:06

Oskar Vajld - Tkač i mladi kralj Istaknut

- Naš gospodar! - uzviknuo je tkač gorko. - To je čovek kao i ja. Između nas je razlika samo utoliko što on nosi skupocena odela, dok ja idem u prnjama, i dok sam ja onemoćao od gladi, on pati od preteranog hranjenja.

- Zemlja je slobodna, - rekao je mladi kralj - i ti nisi ničiji rob.

- U ratu, - odgovori tkač - jaki porobljavaju slabe, a u miru bogati porobljavaju siromašne. Moramo da radimo da bismo živeli, a daju nam tako niske nadnice da umiremo od gladi. Mi kulučimo za njih od jutra do sutra, a oni zgrću zlato u svojim sanducima; naša deca pre vremena uvenu i lica onih koje volimo ogrube i poružne. Mi cedimo grožđe, a drugi piju vino. Mi sejemo žito, a deca nam gladuju. Okovani smo u lance, mada nijedno oko ne može da ih vidi. Mi smo robovi, mada nas ljudi zovu slobodnima.

- Zar je tako sa svima? - upita kralj.

- Tako je sa svima, - odgovori tkač - sa mladima i sa starima, sa ženama i s muškarcima, sa nejakom decom i iznemoglim starcima. Trgovci nas ugnjetavaju, a mi se moramo pokoravati. Sveštenici prolaze pored nas i prebiraju brojanice, ali nas i ne pogledaju, i niko se ne brine o nama. Po našem putu, koji sunce nikad ne ozari, gmiže beda s gladnim očima, a greh je prati podbula lica. Nevolja nas budi zorom, a nesreća nikad ne napušta.

Iz bajke Mladi kralj

Pročitano 6417 puta
Više iz ove kategorije « Cigani Zvezde »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oskar Vajld - Tkač i mladi kralj