Artnit

Petak, 15 Novembar 2013 19:52

Patrijarh Pajsije Janjevac - Život cara Uroša Istaknut

Stefan Uroš V Nemanjić, freska iz manastirske crkve u Psači Stefan Uroš V Nemanjić, freska iz manastirske crkve u Psači

Srpski patrijarh Pajsije Janjevac, bibliograf, bibliofil i literata je značajan kao veliki poštovalac stare srpske književnosti. U doba kada se nove knjige nisu pisale a stare brzo nestajale pretraživao je zapuštene manastirske biblioteke i prepisivao nađene rukopise. 1642. godine je napisao Žitije cara Uroša i doprineo uzdizanju njegovog kulta.

Žitije cara Uroša je po obimu malo delo. Podatke za žitije patrijarh Pajsije je sakupio iz letopisa, rodoslova i Pećke hrisovulje, kao i iz tradicije koju je čuo od crkvenih lica. U delu ima malo istorijskih činjenica. Pajsije u svoje delo unosi legendu koja se vrlo brzo isplela oko ovog "nejakog cara".

U Žitijama cara Uroša patrijarh Pajsije objašnjava kako mu se Sveti car Uroš javio u snu i zahtevao da mu arhiepiskop napiše žitije, jer su ga svi zaboravili. Slično kao i u Konstantinovoj biografiji, na koju se Pajsije i poziva on u početnim glavama govori o događajima pre Uroša. Ispričano je kako je car Dušan pred svoju smrt znake carskog dostojanstva poverio Vukašinu dok maloletni car Uroš ne odraste i "bude svom otečestvu naslednik po rodu, kao što mu je od pradeda". Međutim, Vukašin nije ispunio amanet cara Dušana. On je zaratio sa carem Urošem i posle nekoliko godina ga ubio u lovu. Za taj zločin Vukašina veoma brzo stiže Božja kazna i strašna pogibija na Marici. Pošto je opisao tok maričke bitke, uglavnom onako kako se sačuvala u narodnom predanju, Pajsije ponovo daje rodoslov Nemanjića. Pri kraju dela govori o svetačkim osobinama cara Uroša i njegovim čudesima. Delo se završava opisom spaljivanja moštiju Save Nemanjića na Vračaru. Na kraju ovog poslednjeg dela srpske srednjovekovne književnosti patrijarh Pajsije se skrušeno obraća čitaocu: "... Ono što je teskobno i nedomišljeno, od jezika mojeg je... Ne znam ja grešni i nepotrebni da li će ovo biti ugodno proroku i Svetom. Sam Gospod zna. Molim vas i ubeđujem, oci i braćo i čeda, ako šta bude pogrešno, bilo u kojoj stihiri ili u kojem redu, ili u kojoj reči, ispravljajte, a ne kunite, Gospoda radi. Jer ne pisa Duh Sveti, niti muž sveti, već ruka grešna i duh malaksao, u poslednja vremena, nevoljna i nasilna od bezbožnika."

U poređenju sa ostalim delima ove vrste biografija Život cara Uroša patrijarha Pajsija Janjevca predstavlja znatan pad. To je i prirodno, ne samo zato što je Pajsije pisac skromnih mogućnosti, već i zato što političke prilike u Srbiji njegovog vremena nisu omogućavale uspešniji književni rad. U Žitijama cara Uroša meša se narodno sa istorijskim predanjem. Ali iako nema neku veliku umetničku vrednost ona izvanredno ilustruje duh vremena.

Pročitano 12668 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 08 Februar 2021 11:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Patrijarh Pajsije Janjevac - Život cara Uroša