Artnit

Petak, 08 Novembar 2013 18:07

Plavi čuperak Istaknut

Dizajn korica knjige Plavi čuperak Dizajn korica knjige Plavi čuperak

Plavi čuperak je najpopularnija zbirka pesama Miroslava Antića. U njoj je na potpuno nov način doneo viđenje detinjstva, ljubavi i probleme odrastanja. Najpoznatija, a po mnogima i najbolja pesma u ovoj zbirci je Plavi čuperak u kojoj govori o doživljajima zaljubljenosti jednog dečaka.

Pesma Plavi čuperak je pisana u prvom licu jednine. Tako je nastala pesma koju čitalac doživljava kao ličnu ispovest samog dečaka pred svojim prijateljem. To je ispovest o ličnim ljubavnim jadima.

U pesmi je na sasvim nov način opisana ljubav. Ljubav je nagoveštena, ali u ovoj pesmi predstavlja poseban tematski sloj. Pesnik peva o dečačkoj zaljubljenosti, o tome šta se dešava u duši zaljubljenog dečaka i kako se ta zaljubljenost pokazuje pred drugima. Ponašanje dečaka je neobično, praćeno čestim prmenama raspoloženja. Zaljubljenost stvara pometnju u njegovoj glavi i razne neobične slike. Tako jedan plavi čuperak u glavi dečaka simbolizuje njegovu zaljubljenost.

Plavi čuperak je najvidljiviji detalj koji krasi plavokosu Sanju iz šestog a. U njega se slilo sve što je vragolasto, sav šarm i lepota. Jedan dečak je opsednut upravo tim plavim čuperkom. On je postao njegova preokupacija i bez njega sve u njegovom životu gubi smisao: i škola, i razred, dan i noć. Sve što misli i oseća on vezuje za plavi čuperak. U svakom trenutku i na svakom mestu misli na jedno - na plavi čuperak. Dečak nije više bezbrižan i veseo, i odjednom se uozbiljio. Ozbiljnost se iskazuje u celom njegovom držanju i u izrazu lica, i on se "umudrio, udrvenio". Često se i zacrveni od nekog stida, gricka nokte, krije lice, i s vremena na vreme svom plavom čuperku šalje ceduljice. Počinje drama zbunjenosti pred novim i maglovitim osećanjem, a ipak jasno prepoznatljivim dešavanjima. I dečak uči, ali "sve koješta uči". U glavi mu se mešaju činjenice iz istog predmeta i raznih oblasti, ono što treba i ono što ne treba znati. Mešaju se istorija i fizika, matematika i geografija, sport i note. Tako jedan plavi čuperak može da napravi čudo u nečijoj glavi, a od pravog junaka "tunjavka i nespretenjaka".

U pesmi Plavi čuperak otkriva se na čudesan način nežni i tajnastveni svet dečje intime. U njoj se oseća slutnja, drhtaj jedne velike tajne. Ovom pesmom Miroslav Antić je rekao zbogom jednom detinjstvu. Među mladma Plavi čuperak je postao sinonim prve ljubavi i simbol đačkog doba.

Pročitano 50043 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Plavi čuperak