Artnit

Ponedeljak, 04 Novembar 2013 17:47

Plava zvezda Istaknut

Nicholas Roerich - Zvezda heroja Nicholas Roerich - Zvezda heroja

Miroslav Antić je pisao pesme o bezbrižnom detinjstvu, o prvim ljubavima, snovima i tajnama, o odrastanju. Sa svojom maštom i duhom poistovetio se sa onima kojima su njegove pesme namenjene. Svoju poznatu pesmu Plava zvezda posvetio je dečacima i devojčicama koji odrastaju.

U pesmi Plava zvezda pesnik se obraća bajkovitim jezikom čitaocu, podstičućim tonom. Za njega je dete vešto, maštovito, uporno i, ako je istrajno i oprezno, može postići sve što zamisli. Slikovitom atmosferom u pesmi, "kao u snu", podstiče se njegova mašta na otkrivanje ideala u prostoru sna.

Pesma počinje kao bajka: "Iza šuma, iza gora, iza reka, iza mora, žbunja, trava..." U toj bajci, kao i u realnom životu svakog čoveka "čeka čudna neka zvezda plava, zvezda prava". Ona je prisutna i u snu, i na javi, ali se može videti i čuti samo kada se zažmuri i kada se zaspi. Svako mora da nađe svoju pravu zvezdu, svoj pravi san. Jer, ako zvezda nije dovoljno plava, onda ona nije prava. I tada "mora lepše da se spava, da se sanja do svitanja", da se traži ona prava zvezda. Da bi se našla prava, plava zvezda mora da se dugo luta, dugo traži, "mora dalje da se luta, tristo puta, petsto puta", da se ode i na kraj sveta, do beskraja. Plava zvezda je samo jedna velika tajna koju treba otkriti. Tek kada pronađe svoju plavu zvezdu čovek sazna šta ona znači, dobija vernog saputnika koji korača sa njim kroz život i pomaže mu da pronađe pravi put.

Simbol plave zvezde je utemeljen u realnosti. Plava zvezda je simbol snova i mašte, nade i želje da se ostvari neka ideja, neki ideal. U nju je utkano sve ostvarivo i neostvarivo. Ona prati i vodi svakog čoveka u životu, pomaže mu da dođe do željenog cilja.

Pesma Plava zvezda je prožeta maštom, igrom i vedrinom, ali je istovremeno i duboko ozbiljna. Miroslav Antić u njoj običnim rečima saopštava velike životne istine. Snovi i ideali su izvor snage čoveka na životnom putu punom prepreka koje čovek može da savlada svojom duhovnom snagom.

Pročitano 12955 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Plava zvezda