Artnit

Ponedeljak, 21 Oktobar 2013 19:08

Oskar Vajld - Pesma Slavuja Istaknut

Dizajn korica knjige Sve bajke Oskara Vajlda Dizajn korica knjige Sve bajke Oskara Vajlda

Kad je na nebu zablistao mesec, Slavuj je doleteo na Ružin Žbun, počinuo na grančici i priljubio se uz trn. Cele noći pevao je, pripijajući grudi uz trn, a hladni kristalni mesec priklonio je svoje lice i slušao. Svu noć pevao je Slavuj a trn je sve dublje i dublje prodirao u njegove grudi a iz njih je, kap po kap, curila živa krv!

Najpre je pevao o ljubavi koja se rađa u srcu mladića i devojke. Na Ružinom Žbunu, na najvišoj grančici, stala je da se razvija veličanstvena ruža. Pesma za pesmom - listić za listićem. S početka, ruža je bila bleda kao blaga magla nad rekom, bleda kao tragovi svitanja i srebrna kao krila zore. Odblesak ruže u srebrnom ogledalu, odraz ruže u vodi - eto takva je bila ta ruža koja je cvetala na najvišoj grančici Žbuna.

A Žbun je dovikivao Slavuju da se još jače priljubi uz trn.

- Jače se priljubi uz mene, drago Slavujče, jer će inače nastati dan pre nego što ruža bude gotova.

Sve jače i jače Slavuj se pripijao uz trn, sve silnije i silnije zvučala je njegova pesma, jer je pevao o ljubavi u duši čoveka i devojke.

Listići ružini obojili su se rumenilom nežnim kao lice verenika kad poljubi usne svoje verenice. Ali trn još nije prodro bio u srce Slavujevo, zato je i ružino srce ostalo belo, jer samo živa krv iz samoga srca Slavujevog može da oboji u crveno ružino srce.

Ružin Žbun ponovo je viknuo Slavuju da se čvršće pripije uz trn.

- Jače se priljubi uza me, drago Slavujče, jer će inače nastati dan pre nego što ruža bude gotova.

Slavuj se još čvršće priljubio uz trn i bodlja je najzad prodrla u samo srce. Kroz celo njegovo telo prostrujao je oštar, žestok bol. Sve teži i teži bio je bol, sve silnije i silnije odjekivala je Slavujeva pesma, jer on je pevao o ljubavi koju osveštava smrt, o onoj ljubavi koja ne umire u grobu.

Iz bajke Slavuj i ruža

Pročitano 5414 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 28 Januar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oskar Vajld - Pesma Slavuja