Artnit

Sreda, 02 Oktobar 2013 17:35

Antoan Žan Gro - Napoleon na mostu kod Arkole Istaknut

Neoklasicistički francuski slikar Antoan Žan Gro bio je jedan od glavnih slikara mita Napoleona Bonaparte. Njegov prvi portret Napoleon na mostu kod Arkole iz 1796. godine prikazuje velikog generala kako predvodi svoje trupe u bici kod Arkole u severnoj Italiji. Slika se danas nalazi u Versajskoj palati u Versaju.

Mlad, bez novca Antoan Žan Gro, učenik čuvenog slikara Žaka Luja Davida, vatrenog bonapartiste imao je sreću da dobije pokroviteljstvo Žozefine, žene Napoleona Bonaparte. Žozefina ga je podstakla da naslika Napoleona kako inspiriše svoje vojnike da pređu most kod Arkole koji je okupirala austrijska armija u novembru 1796. godine.

Antoan Žan Gro slika Napoleona u Milanu, ubrzo posle niza pobeda koje su Francuzima donele Lombardijsku niziju, on izražava Napoleonovu čarobnu moć neodoljivog "čoveka sudbine" s romantičarskim oduševljenjem. Ono što je u ovom slučaju ostvario izgleda posebno značajno ako se sagledaju okolnosti koje je ispričao jedan očevidac: Napoleona, suviše nestrpljivog da pozira, naterala je da mirno sedi njegova žena, držeći ga čvrsto na krilu.

Slika Napoleon na mostu kod Arkole prikazuje jednu epizodu tokom bitke kod Arkole i zasnovana je na ličnim impresijama Antoana Žana Groa koji je pratio Bonapartu tokom ratovanja u Italiji. Napoleon vodi svoje trupe u juriš na most. Njegovo lice je hladno i mirno sa napetim pogledom, vidljiva je odlučnost i vera u pobedu. Prikazano je tri četvrtine njegove figure koja je pomerena napred. Napoleon koji drži koplje sa zlatnom zastavom u levoj i mač u desnoj ruci na čijem sečivu je natpis Bonaparte, Armée d'Italie. On je u tamnoplavim pantalonama i uniformi generala Republike sa zlatom izvezenim crvenim okovratnikom. Ispod uniforme nosi belu košulju i crni okovratnik. Oko njegovog struka je širok bogato ukrašen, zlatom izvezen pojas o koga je vezana zastava sa zlatnim resama, kao i prazne korice za mač. Pozadina sa nekoliko kuća u daljini levo sugeriše dim bitke. Zemljište uz reku je obojeno u tamne tonove, sa vidljivim dimom iz topova.

Antoan Žan Gro је naslikao u liku Napoleona Bonaparte klasičnog, idealnog, snažnog, odlučnog, harizmatičnog čoveka. Kombinovanjem scene bitke sa likom heroja naroda u sliku je uneto romantičarsko raspoloženje. Ova slika najavljuje romantizam u slikarstvu, pre svega u dinamici svetlosti i boje i senkama kontrasta, ukrštanju dijagonalnih linija i pokreta, i temperamentnom načinu slikanja.

Pročitano 5346 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 29 Juni 2019 10:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Antoan Žan Gro - Napoleon na mostu kod Arkole