Artnit

Četvrtak, 26 Septembar 2013 17:58

Pablo Pikaso - Tri igrača Istaknut

Sliku Tri igrača Pablo Pikaso je naslikao u proleće 1925. godine u Parizu posle putovanja u Monte Karlo sa svojom ženom, balerinom Olgom Koklovom. Po fakturi slika je čist kolažni kubizam, ali likovi, neobuzdana fantastična verzija klasične šeme, su još snažniji napad na konvencionalnost nego likovi na slici Gospođice iz Avinjona. Slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Posle Prvog svetskog rata Pablo Pikaso napušta kubizam, i od 1925. godine ga sve više privlači revolucionarni nadrealistički pokret čiji je osnivač Аndrе Brеton. Tako se slika Tri igrača pojavila nekoliko nedelja posle njenog završetka u časopisu i ilustrovala Manifest nadrealizma i slikarstva Andrea Bretona. To je bilo ujedno i Pikasovo javno priznanje nadrealizma.

Pablo Pikaso je naslikao tri igrača koji vežbaju u sobi ispred para francuskih prozora, kao u oluji nezadovoljstva i optuživanja. Svaki igrač je naslikan na potpuno drugačiji način. Centralna figura je najmanje izobličena, ali čak i tako njeno telo je jednostavno ravna silueta, kao metal isečena i neznatno iskrivljena na nekoliko mesta dajući utisak tri dimenzije. Ekstremna mršavost i izduženo telo naročito vidljivo u slikanju nogu, zajedno sa bledom bojom u nijansama od ružičasto-sive u delu nogu, stvaraju utisak izuzetne krhkosti. Figura u svojoj golotinji ima skoro sablasni, nematerijalni kvalitet, patetičnu ugroženost. Sudeći po grudima taj plesač je žena, ali pol je najmanje naglašen. Stil u kojem je naslikana desna figura je dosta drugačiji, i pomalo bliži sintetičkom kubizmu. To je naročito vidljivo u načinu na koji je telo podeljeno jasnim, kontrastnim oblastima bele, čokoladnobraon i crne boje, kao što su neke od kubističkih mrtvih priroda iz 1922. godine. Ove forme kontrastnih kolor planova blokiraju, a njihova podela je delimično zasnovana na proizvoljnom razdvajanju područja u svetlosti od onih u senci. Bela oblast počinje na vrhu, sa podignutom rukom i dalje niz telo kao platno širokom trakom, koja se okreće na kukovima, prolazi ispod uzdignutih nogu i završava se tako što podržava nogu. Braon oblast oblikuje mali šlem, nalik bezličnoj glavi koja je potpuno okružena i zahvata drugu mnogo veću crnu glavu koja ima potpuno drugačiji karakter. Ovaj crni profil ispunjava prostor između podignutih ruku. Odnos između ovih glava je veoma nejasan. Оvа figura је prikazana je u visokom koračanju, živahnom pokretu, a dvostruka glava joj daje tajanstven povučen karakter. Utisak je pretežno muški. Najneobičniji igrač je levo, a to je i jedna od najneobičnijih ličnosti koju je Pikaso ikada naslikao. To je žena koja nema ništa na sebi, osim suknje prelomljene oko struka. Ona pleše mnogo višе divljе od ostalih, sа glavom koja je pala nazad, a torzo i leva noga su iza nje. Deo grudi je prikazan sa prednje strane okružen crnim oblikom tako da izgleda kao oko, drugi deo prikazan iz drugog ugla iz profila u senci. Parče plavog neba okružuje telo i desnu ruku u obliku daira, sa svojim čudnim diskom crvenim i belim prugama u centru podseća na motiv dojke, dok je drugo parče neba i ograde niže i istaknuta je seksualnost. Glava je posebno neobična. Frontalni pogled je zastrašujući, nalik na masku koja zuri sa otvorenim ustima i široko razmaknutim zubima.

Slika se delimično zasniva na afričkoj skulpturi. Anatomija čoveka je ovde prosto sirovina za Pikasovu neverovatno plodnu maštovitost; udovi, poprsja i lica obrađeni su sa istom slobodom. Njihov prvobitni identitet više nije važan - grudi mogu postati oči, profili se mešaju sa izgledom en face, senke postaju materija i obrnuto, u beskrajnoj bujici metamorfoza. To su, "vizuelne igre rečima", koje pružaju potpuno neočekivane izražajne mogućnosti - duhovite, groteskne, sumorne, pa čak i tragične.

Ključ za sliku Tri igrača daje sam Pablo Pikaso u svojoj izjavi 1965. godine: "Dok sam slikao ovu sliku stari prijatelj Ramon Pišot je umro, i uvek sam osećao da treba da se zove Smrt Pišota umesto Tri igrača. Visoka figura sa desne strane je Pišot."

Igrač sa desne strane je kako se smatra slikar Ramon Pišot, prijatelj Pabla Pikasa koji je umro dok je slikana. Neki kritičari veruju da bi to mogla biti i njegova žena Olga Koklova. Za igrača sa leve strane se tvrdi da je žena Pišota Germani Laure Gargalo poznate kao Germani, dok je igrač u centru Karlos Kazagemas, takođe Pikasov prijatelj. Kazagemas je izvršio samoubistvo zbog neuzvraćene ljubavi Laure Gargalo, 25 godina pre smrti Pišota. Gubitak dvojice svojih najboljih prijatelja je podstakao Pikasa da naslika ovaj jezivi ljubavni trogao.

Pročitano 3780 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Maj 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Tri igrača