Artnit

Utorak, 24 Septembar 2013 17:07

Jan van Ajk - Đovani Arnolfini sa nevestom Istaknut

Jan van Ajk je naslikao portret koji nije samo njegov najbolji portret, već i najveće remek-delo toga doba, Đovani Arnolfini sa nevestom. Ova slika je takođe poznata pod nazivima Arnolfinijevo venčanje, Arnolfinijev brak, Arnolfinijev dupli portret ili Portret Đovanija Arnolfinija sa ženom. Smatra se da slika predstavlja naslikano svedočanstvo o venčanju iz 1434. godine. Slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Slika Đovani Arnolfini sa nevestom predstavlja portret italijanskog trgovca Đovanija Arnolfinija i njegove žene, Konstance Trente kćerke italijanskog trgovca u njihovom domu u flamanskom gradu Brižu. Veruje se da je prikazana scena privatna ceremonija venčanja, koja slavi bračni život, ili blizak odnos para. Đovani i Konstanca nisu imali dece, a Konstanca je umrla godinu dana pre nego što je naslikan portret, 1433. godine.

Slika prikazuje mladi par koji svečano polaže bračni zavet u skrovitosti nevestinske odaje. Svetlost koja ulazi kroz prozor levo osvetljava zid iza njih, tako da se prostor na slici ubedljivo uočava. Plodovi trešnje se vide kroz prozor što ukazuje na proleće. Sama prostorija odaje mnoge simbole bogatstva, kao što je raskošan luster, drvorezi na stolici i klupi u pozadini, orijentalni tepih, mali pas skupe rase ili pomorandže ležerno postavljene sa leve strane, koje su u to vreme bile veoma skupe. Par je odeven u veoma raskošnu odeću, a žena od nakita ima samo jednostavnu zlatnu ogrlicu i prstenje. Haljina žene bogato naborana bila je moderna u to doba, tako da se ne može zaključiti da li je žena trudna.

Iako izgleda da su potpuno sami, u ogledalu sa drvenim ramom koje je stavljeno na vidno mesto iza njih, vide se i dve figure koje ulaze u sobu. Te figure bile su kumovi na venčanju. Jedna od njih, odevena u crveno verovatno je sam Jan van Ajk, pošto reči iznad ogledala, napisane ukrašenim slovima, kažu da "Johannes de Eyck fuit hic" (Jan van Ajk beše tu), i datum, 1434. godina. Janova uloga je, dakle, uloga svedoka.

Na ovom realističkom portretu najsitniji detalji su prikazani skoro sa fotografskom tačnošću. Materijalizacijom mnoštva svakodnevnih predmeta - krzno, dlačice psa, metalni svećnjak, pomorandže, drvene nanule - ceo prizor odiše prisnošću građanskog doma. Ovaj prizor je istovremeno, svečan i ozbiljan. To je zakletva na bračnu vernost, o čemu govore položaji tela i ruku italijanskog trgovca i njegove neveste. Čovek levom rukom podržava, ali ne hvata ruku žene. Podigao je desnu ruku kao da se zaklinje.

I sam enterijer prikazan na slici, iako ubedljivo realističan, pun je simbolizma, koji prenosi prirodu venčanja kao svete tajne. Luster sa jednom upaljenom svećom koja gori usred dana označava brak i njegovo jedinstvo, ali predstavlja i Isusa Hrista koji sve vidi. Na okviru ogledala su prikazane scene stradanja iz života Isusa Hrista. Pomorandže, kao i izgravirana figura na stolici koja predstavlja Svetu Margaretu, patronku rođenja simbolišu plodnost. Odbačene nanule ukazuju na svetost braka i da par stoji na "svetom tlu". I mali pas je simbol bračne vernosti i ljubavi, a i nameštaj u odaji navodi na slično tumačenje.

Slika Đovani Arnolfini sa nevestom Jana van Ajka је postala simbol braka, iako identitet para i značenje scene još uvek nisu sa sigurnošću određeni. Bez obzira na događaj ili situaciju slika prikazuje, i svetovnu i versku temu, i izgleda kao da ima nekoliko nivoa značenja. Ona i danas pleni svojom lepotom, a posebno osećanjem za prostor, kao i realističnošću i materijalizacijom svojih najsitnijih detalja.

Pročitano 12901 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 19 Avgust 2015 12:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan van Ajk - Đovani Arnolfini sa nevestom