Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 16:30

Piter Pol Rubens - Iskrcavanje Marije Mediči u Marseju Istaknut

Godine 1622. tokom boravka u Parizu, flamanski barokni slikar Piter Pol Rubens radi ciklus od dvadeset i jedne velike slike iz života francuske kraljice Marije Mediči, udove Anrija IV i majke Luja XIII, za palatu Luksemburg u Parizu. Slika iz ovog ciklusa, Iskrcavanje Marije Mediči u Marseju prikazuje jednu epizodu iz njenog života koja je povezana sa mitološko-alegorijskom temom. Danas se ova slika, kao i celokupan ciklus slika iz života Marije Mediči nalazi u Rišelje krilu muzeja Luvr u Parizu, u salama posvećenim Medičijevima.

Slika prikazuje dolazak mlade kraljice Marije Mediči nakon udaje za Anrija IV u luku Marsej. Od ove teme Rubens stvara jedan spektakl neviđenog sjaja.

Brod kojim je doputovala kraljica Marija Mediči prikazan je raskošno i sa simbolima i grbovima Francuske i Toskane. Kraljica Marija Mediči silazi niz pokretni most. Pored nje su njena tetka vojvotkinja od Toskane i njena sestra vojvotkinja od Mantove, koje su je pratile na njenom putovanju iz Italije. Slava leti iznad nje i svira trijumfalni poklič na dve trube, i najavljuje njen dolazak francuskom narodu. Malteški vitez, sa krstom Svetog Jovana stoji sa njene leve strane. Dobrodošlicu u njen novi dom želi joj čovek sa kacigom i plavim ogrtačem sa floralnom aplikacijom grba francuskih kraljeva. Ova figura je alegorija Francuske i uz nju je prikazan narod koji radosno pozdravlja kraljicu. Uz Mariju Mediči je prikazana i njena pratnja mitoloških likova koja zauzima prvi plan slike. Bog mora Neptun, vodene nimfe, tritoni su štitili kraljicu na njenom putovanju. Oni izlaze iz mora i vesele se što je ona bezbedno stigla.

Položaj svakog pojedinca na slici je pažljivo komponovan kako bi se naglasio visoki status kraljice Marije Mediči. Ona stoji visoko i kraljevski dok se svi oko nje raduju njenom dolasku. Alegorijski prikaz Francuske sa njenim simbolima zauzima posebno mesto u uglu slike. Duboki naklon čoveka u plavom ogrtaču, kao i izrazi lica i gestovi dobrodošlice ljudi ukazuju na svečan događaj. Komandant broda stoji mirno, dok je more puno tela koja slave njen bezbedan dolazak u Francusku.

Slika sadrži tri odvojena nivoa. Srednji deo slike je samo iskrcavanje kraljice Marije Mediči sa njenom pratnjom i ljudima koji je pozdravljaju. Na nebu i u vodi su figure slikane u odvojenim situacijama. Figura na nebu je tanka i lebdeća, a figure dole su pune vode, teške, kao da se probijaju na površinu talasa. Sve na slici se sliva u uskovitlanom pokretu: nebo i zemlja, istorija i alegorija.

Osećanje prostora, svetlosti i boje čini sliku Iskrcavanje Marije Mediči u Marseju Pitera Pola Rubensa jedinstvenom. Prostorni planovi i oblici se dinamično povezuju širokim mrljama svetlosti i boje. Dominiraju svetlije i tople boje, senka je tu samo da bolje istakne svetlost, nešto tamnija ona i sama zrači svetlost.

Pročitano 6190 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Juni 2019 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Piter Pol Rubens - Iskrcavanje Marije Mediči u Marseju