Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 11:26

Frans Hals - Članice Upravnog odbora Doma staraca u Harlemu Istaknut

Holandski slikar Frans Hals predstavnik harlemske slikarske škole, slikao je uglavnom portrete, pojedinačne i grupne. Njegov grupni portret Članice Upravnog odbora Doma staraca u Harlemu naslikan 1664. godine u ustanovi u kojoj je kako se veruje proveo svoje poslednje godine deluje neposredno, kao isečak iz života i kao trenutan utisak viđenog. Slika se danas nalazi u muzeju Frans Hals u Harlemu.

Na slici Članice Upravnog odbora Doma staraca u Harlemu Frans Hals ističe realnost trenutnog izraza, pokreta i osvetljenja. Nema suvišnog slikanja detalja, i samo sa nekoliko spontanih poteza četkice oživljava se karakter likova. Prikazano je pet žena čija lica iznad belih kragni kao da lebde u odnosu na tamnu osnovu sobe. One izgledaju natmureno, ozbiljno, a njihov stav je dostojanstven. Naborane ruke izražavaju njihov karakter, posebno žene koja sedi. Svakodnevno suočavanje sa patnjama koje nosi starost, sa bolešću i smrću, urezalo se u lica ovih žena. Čini se da su i one same postale slike prolaznosti i smrti - blage, neumitne i večne.

Na slici dominiraju tamniji tonovi što stvara osećaj emocionalne dubine. Na taj način suptilno se naglašava prolaznost života.

Grupni portret Članice Upravnog odbora Doma staraca u Harlemu svedoči o sposobnosti Fransa Halsa da ponire u tajne ljudskog karaktera. Slika je svečana, ozbiljna, ali i veoma živa i stvarna.

Pročitano 6697 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 20 Maj 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frans Hals - Članice Upravnog odbora Doma staraca u Harlemu