Artnit

Petak, 09 Novembar 2012 22:51

Rembrant van Rajn - Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa Istaknut

Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa je ulje na platnu holandskog slikara Rembranta van Rajna, naslikano 1632. godine. Slika predstavlja grupni portret koji je naručio uticajni lekar doktor Nikolas Tulp, kasnije amsterdamski gradonačelnik, za gildu amsterdamskih hirurga. Danas se nalazi u muzeju Mauritshuis u Hagu.

Na slici je prikazan javni čas anatomije koji je jedanput godišnje organizovala gilda amsterdamskih hirurga. Časovi anatomije su bili društveni događaj u XVII veku, održavali su se u učionicama koje su zapravo bile pozorišta, prisustvovali su im studenti, kolege i svako ko bi platio ulaznicu.

Naturalistički osvetljeni leš i doktor Nikolas Tulp su u centru pažnje. Doktor Tulp stoji sa desne strane, i jedina je figura koja nosi šešir. On drži makaze u ruci i objašnjava tetive na odsečenoj ruci leša. Sa druge strane stoji grupa koja pažljivo i čak možda sa preterano napregnutom pažnjom sluša njegovo izlaganje i posmatra seciranje leša. U donjem desnom uglu nalazi se otvoren ogromni priručnik iz anatomije, verovatno "Fabrika ljudskog tela" autora Andreasa Vesalijusa, objavljenog 1543. godine.

Rembrant van Rajn je veoma smelo i uspešno rešio problem statične kompozicije na slici. Uvođenjem dijagonale koja kreće od knjige ispod mrtvačevih nogu i pruža se do glave čoveka u gornjem levom uglu stvorio je utisak pokreta. Igrom svetlosti scena je dobila ne samo neku čudnu, neobičnu lepotu već i skoro misteriozan izgled, koji je navodio na to da se u ovoj slici traži neki dublji, skriveniji poetično filozofski smisao, koga u njenoj prozaičnoj sadržini nema.

Pročitano 11435 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 04 Juli 2013 22:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa