Artnit

Nedelja, 22 Septembar 2013 17:22

Antoan Vato - Žil Istaknut

Francuski slikar Antoan Vato je na svojim slikama stvorio jedan začaran svet, prerušen u pozorišni kostim i dekor. Na tim slikama se oseća izvestan prizvuk sete i melanholije. Jedna od njegovih najpoznatijh slika sa ovom temom je Žil, na kojoj je prikazan karakter iz italijanske Commedia dell'arte, Pjero ili Pedrolino. Ova slika iz 1718-1719. godine se često naziva Pjero, zato što taj naziv više odgovara njenoj temi. Danas se slika nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Identitet čoveka na slici Žil obučenog u kostim iz italijanske komedije je nepoznat. Veoma je teško da se utvrdi da li je portret Žila uzet iz života. To je možda jedan od Vatoovih rođaka, poznati glumac ili alegorija izvučena iz njegove mašte. Vato je možda naslikao Žila kao znak za kafe koji je vodio bivši glumac Beloni ili za predstavu. Ova slika se često smatra i autoportretom na kome Vato opisuje sebe kao tužnog klovna.

Slika Žil je studija o samoći. Vato je naslikao priču o tužnom usamljenom klovnu. Njegov portret je poetičan, sanjalački. On stoji sa rukama koje vise opušteno uz njegovo telo. Izdvojen je iz gomile i oseća se nelagodno u svom loše skrojenom sjajnom satenskom kostimu. Njegovi rukavi su suviše dugi, veoma naborani i zgužvani na laktovima, pantalone su suviše kratke i vide se zglobovi. Njegovo lice najvećim delom ostaje u senci. Čini se kao da želi da mu neko kaže šta da radi, da mu da neki znak. U svojoj nelagodnosti, zbunjenosti i otuđenosti on kao da se buni ne samo protiv svoje uloge u komediji, već i svoje uloge na ovoj slici. Njegov izlazak iz predstave је takođe i izlazak iz fikcije koju je naslikao Vato. U ovom svetu sa svojim pravilima i lukavstvom Žil može da bude srećna, spokojna i zadovoljna marioneta. Umesto toga on gleda u nas sa znanjem, bez iluzija, bez maske.

Pjero je tradicionalni karakter u italijanskoj komediji, njegove akcije su određene, a njegova poniženja ritualna. On zauzima skoro celu sliku i monumentalno se ističe u odnosu na ostale likove iz ove komedije koji se vide u pozadini u prijatnom pejzažu. Četiri polu skrivene figure se mogu identifikovati kao doktor na svom magarcu, ljubavnici Leandro i Izabela i kapetan. Ovi likovi doprinose kompoziciji poetske drame.

Dramska snaga slike Žil Antoana Vatoa prozilazi iz momenta zastoja u akciji, nepokretnog centralnog kataktera, Žila. Laka fluidnost poteza četkice i svetle boje kostima Žila, osim vezica na njegovim cipelama i jarko crvenog kostima ispod njega daju slici melanholičnu i setnu atmosferu. Pejzaž iza njega sa statuom sa leve strane i likovima iz komedije do njegovih nogu stvaraju čudesan začaran svet.

Pročitano 6962 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 19 Maj 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Antoan Vato - Žil