Artnit

Subota, 31 Avgust 2013 17:49

Odilon Redon - Balon-oko Istaknut

Francuski simbolista, slikar i grafičar Odilon Redon, majstor radirunga i litografije se inspirisao fantastičnim vizijama Franciska Goje, kao i romantičarskom literaturom. Njegove litografije su u crno-beloj tehnici. 1882. godine izdao je seriju litografija koju je posvetio čuvenom američkom pesniku simbolisti Edgaru Alanu Pou. To su svojevrsne "vizuelne poeme" koje evociraju mračan, halucinantan svet Poove imaginacije. Litografija Balon-oko je jedna od najpoznatijih iz ove serije. Danas se nalazi u Okružnom muzeju umetnosti u Los Anđelesu.

U vreme kada je nastala serija litografija posvećena Edgaru Alanu Pou, njegova dela koja su majstorski preveli Šarl Bodler i Stefan Malarme, su bila veoma poštovana u Francuskoj. Iako je pesnik bio već 33 godine mrtav, njegov mučan život i jednako mučna imaginacija su od njega napravili pravi model poète maudit, prokletog pesnika. Njegov neobičan senzibilitet je bio inspiracija Odilonu Redonu u stvaranju serije litografija pod nazivom Edgar Alan Po.

Na litografiji Balon-oko Odilon Roden se poslužio jednim veoma starim, često korišćenim simbolom. On je prikazao jedno oko, koje predstavlja Duh Božji što sve vidi. Međutim, nasuprot tradicionalnom obliku ovog simbola, na litografiji je cela očna jabučica izdvojena iz duplje i pretvorena u balon koji besciljno plovi nebom. Na taj način nastao je osoben vizuelni paradoks. Teskobni vizuelni paradoksi ove vrste naći će kasnije široku primenu u umetnosti dadaista i nadrealista.

Pročitano 2324 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 24 Maj 2019 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Odilon Redon - Balon-oko