Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 29 Avgust 2013 18:05

Jan van Ajk - Čovek sa crvenim turbanom Istaknut

Flamanski slikar Jan van Ajk je bio predvodnik nove epohe renesansne umetnosti u zemljama severno od Alpa. Smatra se za najslavnijeg predstavnika ranog holandskog slikarstva. Jedan od njegovih najpoznatijih portreta je Čovek sa crvenim turbanom iz 1433. godine, koji bi mogao biti i autoportret. Slika se danas nalazi u Narodnoj galeriji u Londonu.

Čovek sa crvenim turbanom je portret čoveka obučenog u neku vrstu ruskog krznenog ogrtača. Na njegovoj glavi je kapa nalik na turban, koja je bila popularna u XV veku. Primetne su prefinjene linije i preciznost u prikazivanju modela, kao i realistički način njegovog prikazivanja. Tipično za Jana van Ajka, glava je malo veća od torza. Jarke uljane boje su vremenom malo izbledele.

Svaki detalj oblika i materije na portretu unet je sa skoro mikroskopskom preciznošću. Na koži brade su prikazane male facijalne dlačice. Naglašene su vidljive vene ispod kože, bore čoveka. Jedva vidljive bore napora oko očiju kao da dolaze od gledanja u ogledalo. Svaki nabor tkanine oslikan je veoma precizno. Turban ima mnoštvo dijagonalnih linija koje su svetlije od odeće.

Na portretu Jan van Ajk koristi svetlost i senke na suptilan i dramatičan način. Čovek izgleda kao da izlazi iz tame, njegovo lice i turban modeluje svetlost koja pada sa leve strane. Model se kupa u istoj mekoj, jasnoj svetlosti. Tamnocrvena boja turbana daje osećaj topline i u kontrastu je sa hladnom ekspresijom lica čoveka.

Jan van Ajk ne pokriva ličnost modela, pa ipak, to lice, kao svi njegovi portreti, ostaje psihološka zagonetka. On je nepoznat. Nema imena, nema profesije, nеma detalja koji ga identifikuju, ali on gleda sa mirnom ozbiljnošću nekoga ko zna svoje mesto u svetu. Njegov pogled je strog, skeptičan, ali oči zrače mudrošću i daju auru vedrine. Usne su tanke i čvrste. Lice se može opisati kao "uravnoteženo" u najtačnijem smislu tog izraza, njegove karakterne crte su u takvoj savršenoj ravnoteži sa svima ostalima da se nijedna ne ističe na račun ostalih. Kako je Jan van Ajk imao sposobnost da izrazi osećanje, stoičko spokojstvo portreta svakako odražava njegov svesni ideal ljudskog karaktera pre nego njegovu ravnodušnost ili nedostatak dara opažanja.

Često se smatra da je na slici Čovek sa crvenim turbanom sam Jan van Ajk, mada nema direktnih dokaza za to. Odelo odgovara čoveku njegovog socijalnog statusa. Umetnici su često slikali svoje autoportrete, što je bilo neophodno, jer je njihov status bio neizvestan. To je bila istina u XV veku, a to je i danas. U svojim autoportretima umetnici pokazuju samopouzdanje i ponos zbog toga što su umetnici. Na originalnom ramu slike Čovek sa crvenim turbanom je potpis Jana van Ajka i datum 21. oktobar 1433., ali i natpis sa njegovim ličnim motom, napisanim grčkim slovima, što znači kao što mogu ili najbolje što mogu da učinim. Ovaj moto ilustruje humanistički duh samog umetnika i njegov ponos zbog mogućnosti iskazivanja.

Pročitano 6722 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Maj 2019 11:44
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci