Artnit

Petak, 19 Juli 2013 21:44

Pablo Pikaso - Portret Ambroaza Volara Istaknut

U ranoj, analitičkoj fazi kubizma Pablo Pikaso je razgrađivao na geometrijske projekcije lice čoveka, što je vidljivo i u Portretu Ambroaza Volara iz 1910. godine. Portret je geometrizovan i veoma malo govori o izgledu same osobe, ali ga je sam Pikaso smatrao mnogo istinitijim od drugih portreta. Slika se danas nalazi u Puškinovom muzeju u Moskvi.

Slika prikazuje Ambroaza Volara, jednog od najvećih kolekcionara i galeriste XX veka. Ambroaz Volar je bio jedna od istaknutih figura u svetu francuske umetnosti. Opisivan je kao "grub, neotesan čovek", sa "oborenim pogledom". Bio je mecena Žoržu Ruou, Andre Derenu, Anriju Rusou. 1901. godine je otvorio prvu parisku izložbu mladog i tada nepoznatog Pabla Pikasa, koji će mu zauvek ostati prijatelj i posvetiti mu nekoliko portreta. O svom portretu iz 1910. godine Pikaso je jednom rekao: "Najlepša žena koja je ikada živela nikada nije bila toliko portretisana, nacrtana ili urezana kao što je bio Volar - od Sezana, Renoara, Rusoa, Bonara... Ali moj kubistički portret je najbolji od svih."

Portret Ambroaza Volara je tipičan za analitički kubizam, slomljen u aspektima, a torzo i pozadina se stapaju. To je još jedan upečatljiv primer portreta čoveka u ontološkom raspadanju. Mada Volarove crte lica još uvek mogu da se prepoznaju, njegova glava izgleda, kao da se polako raspada u gomilu kristalnih fragmenata u procesu koji je već uništio njegovo celo telo. Bleda boja naglašava glavu i stvara jak kontrast prema monohromatskom rastvorenom i marginalizovanom telu. Glava sa prevelikim čelom je detaljnije naslikana i očigledno je fokus slike. Telo se uklapa u pozadinu i jedva se razlikuje od nje. Zatvoreni očni kapci i statičnost funkcija tela pretvara portret u sliku leša. Ovim portretom Pikaso pokazuje posmatraču mnogo više, nego što je to fizička pojava njegovog subjekta.

Na slici dominiraju geometrijski oblici nad malobrojnim realističkim fragmentima i potpuno razaraju konturu. Ravni su male i precizne, sličnije prizmama. Linije su nejasne i opisuju oblik preklopa odela, džepne naramenice ili pokret ruke. Kontrasti boja i fakture su svedeni na minimum. Prigušeni tonalitet slike približava se monohromiji da se ne bi nadmetao sa kompozicijom.

Portret Ambroaza Volara nosi misteriju kubističkog portreta. Prikaz modela portreta je nematerijalan i sa naglašenim akcentom na apstrakciju. Lice modela "utisnuto u prizme" se pojavljuje sa izrazito dramatičnom snagom.

Pročitano 7667 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Maj 2019 11:11

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Portret Ambroaza Volara