Artnit

Utorak, 25 Juni 2013 20:33

Žak Luj David - Pogled na Luksemburški park u Parizu Istaknut

Posle pada Robespjera 1794. godine, čuveni francuski neoklasicistički slikar Žak Luj David je bio nekoliko meseci zatvoren u Luksemburškoj palati, pa je sa prozora ćelije naslikao svoj prvi i jedini pejzaž, Pogled na Luksemburški park u Parizu. Pogled na park bio je predodređen slučajem, pa je tako i slika dobila čudesno moderan, lirski izgled. Slika se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Žak Luj David nije bio slikar pejzaža. Izražavao se simbolima, slikao velike teme. Njegova umetnost se povezuje sa velikim, često smelim mitološkim temama, aktovima, i možda čak u još većoj meri sa duhom jakobinaca. On je bio prijatelj sa Robespjerom i Napoleonom, koje je više puta slikao. Ukratko David je uzdigao i mistifikovao aktuelnosti turbulentnih, nepovratnih promena u Francuskoj.

Slika Pogled na Luksemburški park u Parizu je osobena u umetnosti Žaka Luja Davida. Ona se možda više može povezati sa Barbizonskom školom iz polovine XIX veka, čiji je predstavnik bio i Žan Fransoa Mile.

Naslov slike odmah podseća na temu - to su lepi uređeni Luksemburški parkovi. Na slici je prikazan dolazak jeseni i blagi osećaj prašine i žeđi. Drveće gubi boju, njegovo lišće blago pada nazad. Sunčeva svetlost je slaba. Skoro četvrtina slike prikazuje prašnjavu sivo-smeđu zemlju, sasvim omeđenu od ostalog dela. Na taj način se naglašava dramatičnost na slici. Prikazana je veoma mala skoro neprimetna grupa ljudi, ali ovi ljudi su dovoljno veliki da daju živu impresiju suštinske plemenitosti muka. Dva faktora izgleda da su u suprotnosti jedan sa drugim. Ograda je naslikana improvizovano do krajnosti, što je iznenađujuće za takvu lokaciju. Sa druge strane izgled parka, taj savršen red drveća, na primer je nešto što podseća na to kako Luksemburški park izgleda danas. Vrhovi drveća međutim, imaju drugu priču. U ovom parku priroda je ukroćena i uređena, ali su krošnje drveća izmakle kontroli. Divlje krošnje drveća su ujedinjene u njihovom neukroćenom duhu. Nebo je sivo, melanholično i budi setu.

To što je uopšte Žak Luj David odlučio da slika pejzaž, umesto da provodi vreme sa neoklasičnim figuralnim kompozicijama, pokazuje njegovu vrlo duboku predanost neposrednom vizuelnom doživljavanju. Nesputan teorijom, on je tako stvorio pejzaž bezvremenske, lirske neposrednosti.

Pročitano 5615 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 07 Maj 2019 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žak Luj David - Pogled na Luksemburški park u Parizu