Artnit

Sreda, 12 Juni 2013 20:58

Pol Kle - Mašina koja cvrkuće Istaknut

Nemačko-švajcarski slikar Pol Kle stvara poseban i sasvim ličan umetnički jezik. Za njega je umetnost bila "jezik znakova", oblika koji su slike ideja, kao što je oblik slova slika nekog specifičnog zvuka, ili strela slika za zapovest - "samo ovuda". Njegova poznata slika Mašina koja cvrkuće iz 1922. godine sadrži zabavni karakter tih verbalno-vizuelnih igri rečima. Danas se slika nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Slika Mašina koja cvrkuće, fini crtež perom obojen vodenim bojama, iskazuje jedinstvenu atmosferu Kleove umetnosti. Uz pomoć nekoliko jednostavnih linija stvorio je jedan avetinjski mehanizam koji podržava ptičje glasove, a istovremeno ismeva čovekovu veru u čuda mašinskog doba i njegovo sentimentalno uživanje u pesmi ptica. Pozadina ove neobične mašine je maglovita plava i ljubičasto-roze, što stvara osećaj starine. Ptice imaju neobične oblike, privezane su za žice i prisiljene da cvrkuću kad god se pokrene ručica. Naglašene su teksture, a ptice su definisane mnogim linijama. Glave tih veštačkih ptica liče na mamce za ribe, kao da žele da ulove prave ptice. Na taj način se kondenzuje u jedan neočekivani izum čitav kompleks ideja o savremenoj civilizaciji.

Naziv slike, Mašina koja cvrkuće ima bitnu ulogu. Sama slika, mada vizuelno privlačna, ne otkriva svoje puno svojstvo i ideju. Tumačenja slike su raznovrsna. Neki je vide kao noćnu moru za posmatrača, ili kao bespomoćnost umetnika, ali i kao trijumf prirode nad mašinom. Ipak, slika Mašina koja cvrkuće je svojevrstan protest Pola Klea protiv mašinskog doba. Ona ukazuje savremenom čoveku da treba da se okrene od "mašine" da bi čuo ptice koje pevaju i uživao u prirodi.

1933. godine slika je izlagana u Nemačkoj, a Adolf Hitler ju je proglasio za "degenerisanu umetnost". Nacistička partija je prodaje trgovcu slikama 1939. godine, a ona je "našla svoj put" do Njujorka.

Slika Mašina koja cvrkuće, Pola Klea bila je inspiracija za više muzičkih kompozicija. Prema listu Njujork Tajms, iz 1987. godine reprodukcije ove slike su bile veoma čest dekor dečjih soba. Slika je simbol koji opominje i ukazuje na posledice otuđenja u savremenom društvu i prevage mašina nad humanim.

Pročitano 9437 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 06 Maj 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Mašina koja cvrkuće