Artnit

Utorak, 11 Juni 2013 21:46

Rembrant van Rajn - Poljak na konju Istaknut

Poznata slika Rembranta van Rajna, Poljak na konju, naslikana oko 1655. godine nosi obeležje baroka. Romantična i zagonetna sadržina ove slike je inspirisala mnoge teorije i raprave o temi slike, pa čak i sumnju da je Rembrant njen autor. Danas se slika nalazi u kolekciji Frik u Njujorku.

Postoje različita mišljenja o tome da li je slika Poljak na konju portret određene istorijske ili književne ličnosti ili možda nekog mitološkog junaka. Moguće je da Rembrant naslikao stranog vojnika, što je bila veoma popularna tema u evropskoj umetnosti tog doba. Ne zna se tačno, ni da li je jahač Poljak - naziv mu je dat kasnije - mada njegova odeća odgovara onoj vrsti koju su nosile lokalne trupe koje su se tada borile sa Turcima u istočnoj Evropi.

Slika Poljak na konju prikazuje mladića koji jaše konja kroz taman i pust pejzaž. Iznad njegove glave se promalja kolosalna planina sa nekim nejasnim obrisima građevina na vrhu. Nebo je tamno i sivo, sa izuzetkom bledog tračka svetlosti koji dolazi iz gornjeg levog ugla slike.

Mladić na konju sedi uspravno. Levom rukom drži uzdu mršavog belog konja, dok desnu ruku drži galantno na kuku uz korice za mač. Njegov ozbiljan, oprezan pogled je okrenut malo levo od posmatrača, usmeren u daljinu i nagoveštava nevidljive pretnje. Jahač, nešto malo skraćen i pomeren iz središta, kreće se - kao da ga goni svetlost sa leve strane. Put kojim ide zavija i uskoro će ga verovatno odvesti izvan okvira slike. Ta jedva primetna neuravnoteženost u suštini označava jedan prostor daleko širi nego što je obim slike. Konj je prikazan u kasu sa dve noge koje podiže i dve koje čvrsto stoje na zemlji. Njegova usta su malo otvorena i vide se zubi. Oko je naglašeno, a pogled je usmeren napred u pravcu kretanja. Pokreti konja su nervozni.

Nebo na slici je mešavina bele, braon i plave boje. Pejzaž je mešavina tamnih plavih, braon i crvenih tonova. Ova kombinacija boja onemogućava lako otkrivanje detalja u pozadini. Jedine svetle boje na slici su sjajni crveni deo na kapi i crvene pantalone jahača, kao i svetle bele površine naglašene na leđima, glavi i vratu konja. Ovako bojama naglašeni detalji stvaraju osećaj vizuelnog uzbuđenja i usmeravaju pažnju posmatrača prema mladiću i njegovom konju. Bledo svetlo koje dolazi od prikrivene igre sunca u pozadini ima značajnu ulogu u stvaranju opše atmosfere na slici. Jedan od efekata svetlosti je duboka senka konja koja prizoru na slici daje misterioznost.

Neki istoričari umetnosti sliku shvataju kao odraz finansijskih teškoća Rembranta. Oko 1654, godinu dana pre nego što je naslikao Poljaka na konju imao je velike finansijske teškoće, tako da je deo njegove imovine prodat na aukciji. Rembrant je gotovo sigurno, poput konja na slici imao osećaj panike i nelagodnosti zbog nedostatka kontrole nad svojom imovinom i novcem.

Sliku Poljak na konju, Rembranta van Rajna i dalje obavija veo misterije. Ne zna se da li je portret, kome je bila namenjena, a delovi u pozadini su veoma nejasni ili je slika nedovršena. Ipak niko ne spori umetničku vrednost slike i njen značaj u istoriji umetnosti.

Pročitano 4604 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 06 Maj 2019 11:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Poljak na konju