Artnit

Utorak, 04 Juni 2013 20:09

Ambrođo Lorenceti - Alegorija loše vladavine Istaknut

Alegorija loše vladavine pripada seriji fresaka koje je naslikao čuveni renesansni slikar Ambrođo Lorenceti u periodu od 1337. do 1339. godine u gotičkom stilu. Freska se nalazi u Gradskoj većnici u Sijeni na zapadnom zidu nasuprot freske koja prikazuje Alegoriju dobre vladavine. Danas je ova freska u veoma lošem stanju, pa je zato i njeno proučavanje znatno teže.

U sredini freske Alegorija loše vladavine se nalazi figura koja predstavlja Tiraniju. Ona sedi na prestolu i oličena je u liku đavola sa krunom od krila slepog miša. Njeno lice je naduveno, verovatno od korupcije. Pod njenim nogama stražu čuvaju dva jarca koji simbolišu zlo. U središtu donjeg pojasa je figura poružnele i utučene žene koja predstavlja sputanu, vezanu Pravdu sa razbijenom vagom, prvu posledicu tiranske vlasti. Figure koje personifikuju Okrutnost, Izdaju, Prevaru, Bes, Neslogu i Rat su oko Tiranije. Iznad njene glave lebde tri figure koje personifikuju Ponos, Škrtost i Sujetu. Osobine koje personifikuju figure, prema knjizi gradskih sudija tog doba su smatrane "vodećim neprijateljima ljudskog života".

Scena grada i njegove okoline prikazana je neskladno. Grad je u ruševinama, prozori širom otvoreni, kuće se ruše, ulice su napuštene, a jedina osoba koja nešto radi je kovač koji izrađuje oružje. Ljudi se tuku, pljačkaju, grupa batinaša vuče ženu za kosu, dve vojske napreduju jedna prema drugoj. Selo je neobrađeno i opustošeno.

Simboli i alegorijske figure na fresci Alegorija loše vladavine se ne odlikuju spokojnom lepotom. Ovde su izobličena, ružna, ljutita ili smežurana lica koja nimalo ne ulivaju poverenje. Freska predstavlja na osoben simboličan način i ozbiljnu opomenu građanima, ali i vladarima, i podstiče ih da izbegnu posledice loše vlasti koja je ovde predstavljena u liku Tiranije.

Pročitano 6187 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ambrođo Lorenceti - Alegorija loše vladavine