Artnit

Nedelja, 28 Maj 2023 15:24

Edvard Munk - Pubertet Istaknut

Krajem 1880-ih i sredinom 1890-ih godina Edvard Munk je stvorio niz radova koji se nazivaju "pubertetskim" periodom. Slika Pubertet je nastala krajem tog perioda i smatra se iskrom koja je dovela do pojačanog izražavanja Munkovih ličnih osećanja u njegovom umetničkom delu. Ovu sliku je takođe Munk radio kao litografiju i kao bakropis. Original slike je uništen u požaru, a njen duplikat naslikan u Berlinu u zimu 1894-1895. godine, danas se nalazi u Nacionalnoj galeriji u Oslu. Uprkos lošim kritikama kada je slika prvi put bila izložena, ona je vremenom postala kultni deo norveške kulture i istorije.

Kompozicija slike Pubertet je jednostavna, sa frontalno prikazanim telom vertikalno u suprotnosti sa horizontalnim linijama kreveta. Jedinstvena karakteristika slike je da je Munk verovatno koristio živi model za devojčicu, za razliku od većine njegovih drugih radova koji su bili inspirisani izmišljenim likovima ili stvarnim događajima u njegovom životu. Na to ukazuje količina detalja, posebno u predelu ključne kosti.

U fokusu slike Pubertet je naga devojčica raspuštene kose, verovatno u dobu puberteta, koja sedi na ivici kreveta prekrštenih nogu. Ona drži ruke ispred tela; jedna joj leži između kolena, druga na desnoj butini. Usta su joj zatvorena, a u posmatrača gleda širom otvorenih očiju. Levo od nje je jastuk, a desno je velika tamna senka bačena na svetliji zid. Svetlost ulazi sa leve strane i ističe mračnu, zloslutnu senku koja kao da nagoveštava rođenje zlokobnog i osećajnog stvorenja koje možda proganja njenu sobu, ako to zaista nije njena ličnost u zoru.

Slika Pubertet asocira i na simbolizam i na ekspresionizam, prvi pokret sa kojim je povezan Edvard Munk, a drugi pokret u kojem je on bio ključan. Motiv slike se često smatra simbolom anksioznosti i straha, buđenjem seksualnosti devojčice i promenama koje mlada osoba doživljava fizički i psihički na putu ka odraslom dobu. Munk je dao niz naziva raznim verzijama motiva, prvobitno Mladi model, kasnije Pubertet, a još kasnije Noću. Slika zato može da se različito tumači, od pogleda na model umetnika do evociranja noćnih čulnih zadovoljstava i užasa.

Pročitano 779 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Pubertet