Artnit

Četvrtak, 08 April 2021 10:27

Džordž Tuker - Vladin biro Istaknut

Slike američkog figurativnog slikara Džordža Tukera povezivane su sa magijskim realizmom, socrealizmom, fotorealizmom i nadrealizmom. Teme slika prikazaju prirodno kao na fotografiji, ali koriste ravne tonove, dvosmislenu perspektivu i alarmantne suprotstavljenosti da bi nagovestili zamišljenu ili sanjanu stvarnost. Jednu od glavnih tema tokom njegovog rada otuđenje i dehumanizaciju modernog života predstavlja na svojoj najpoznatijoj slici Vladin biro koju je naslikao 1956. godine. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Vladin biro prikazana je scena iz unutrašnjosti tipične kancelarije lokalne vlade sredinom 1950-ih godina u Njujorku sa pravougaonim stubovima i potpornim nosačima, neutralnim bež dekorom i belim kuglama lustera. Postavka je stroga, ispunjena kabinama koje kao da traju zauvek, svetlo je oštro, a otuđenje ljudi pojačano korišćenjem čudne perspektive. Svi anonimni klijenti stoje okrenuti leđima prema posmatraču, ne miču se i ne komuniciraju jedni sa drugima. Vladini administrativni radnici sede iza matiranih staklenih prozora sa urezanim rupama kako bi komunicirali, mada nijedan od njih to ne radi. Kroz izreze se vide samo njihove tužne, prazne oči i njihove ruke, koje deluju bestelesno, skoro nadrealno.

Džordž Tuker je slikao u jajnoj temperi i sa tako preciznim detaljima, skrivajući poteze četkice tako da netaknuta površina dodatno dodaje udaljena osećanja koja generišu figure. Nepomičnost površine naglašava mirnoću figura. Oni čekaju. Čini se da bi to moglo trajati zauvek.

Pročitano 1379 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džordž Tuker - Vladin biro