Artnit

Nedelja, 14 Februar 2021 11:37

Rober Duano - Poljubac kod Gradske kuće Istaknut

Rober Duano je predstavnik francuske humanističke fotografije s početka 1950-ih godina XX veka. Fotografisao je pariske bulevare, trgove, parkove i obične ljude koji su hodali njima. Jedna od njegovih najpoznatijih fotografija i najromantičnijih slika XX veka Poljubac kod Gradske kuće je nastala po porudžbini njujorškog magazina Lajf, koji je Duanou naručio da napravi reportažu o ljubavnim parovima u Parizu. Poljubac mladog para fotografisao je marta 1950. godine dok je sedeo u kafeu u blizini Gradske kuće.

Na fotografiji Poljubac kod Gradske kuće prikazano je dvoje ljubavnika, koji su "zamrznuti" u romantičnom trenutku, dok oko njih "ključa" gradska vreva sa prolaznicima i automobilima. Oko njih prolaze nezainteresovani Parižani pešaci i automobili, a čovek u kafeu sedi ne primećujući ih. Ali njih dvoje su "sami" na ulici, i stvara se utisak da je sve na trenutak zastalo da bi se njih dvoje na miru poljubili.

Kada je objavljena u magazinu Lajf, fotografija Poljubac kod Gradske kuće je bila samo jedna od mnogih u pozamašnom portfoliju Robera Duanoa. Čak, je i sam Duano nije smatrao posebno izuzetnom. Fotografija je postala popularna godinama kasnije, kada je 1980-ih godina počela da se prodaje kao poster, razglednica ili kalendar. Kao razglednica je prema nezvaničnoj statistici fotografija prodata u više od dva miliona primeraka.

Pročitano 1690 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rober Duano - Poljubac kod Gradske kuće