Artnit

Petak, 05 Februar 2021 11:58

Kacušika Hokusaj - Stari tigar u snegu Istaknut

Japanski grafičar Edo perioda i ukijo-e slikar Kacušika Hokusaj je pred kraj svog života počeo da crta mnoge velike mačke. Tigrovi su postali tema kojoj se vraćao nekoliko puta. Drvorez u boji Stari tigar u snegu iz 1849. godine je jedan od njegovih poslednjih radova i može se čitati kao autobiografski, koji izražava Hokusajeva osećanja prema sopstvenom starosnom dobu i procesu starenja. Danas se ovaj drvorez nalazi u privatnoj kolekciji.

Na drvorezu Stari tigar u snegu prikazan je tigar sa zakrivljenim i glatkim telom izloženih kandži i talasastog krzna, mišićav, mada naizgled bez kostiju. On se kreće zdesna nalevo, naginje se uzdignute glave i ima zadovoljan izraz lica dok se kreće napred, bez znakova usporavanja, što sugeriše zadovoljstvo i neustrašivost. Zamršenost tigraste teksture pojačava njegovu mišićavu telesnu građu. Krzno u zlatnoj i braon boji, sa bleđim stomakom i grudima je izvedeno talasastim linijama, što stvara vijugavi efekat koji više odgovara zmiji ili zmaju. Zemlja je nevidljiva i čini se da tigar pluta snegom ispunjenim vazduhom. Grane drveća bambusa koje vise pred tigrom natovarene su snegom, osim tamnih krajeva koji štrčeći iz snega odražavaju oštre kandže tigra.

Kacušika Hokusaj je duborez Stari tigar u snegu uradio samo nekoliko meseci pre smrti, u dobi od osamdeset i devet godina. Na tigra se može gledati kao na prikaz umetnikove energije i ambicija u poodmakloj dobi ili dok se seli u zagrobni život. Mnogi su smatrali da je ta figura simbolična i da prikazuje kako Hokusaj napušta ovaj svet da bi ušao u zagrobni život. Crveni pečat u donjem desnom uglu na kome stoji Hyaku ili 100 je znak Hokusajeve zaokupljenosti dugovečnošću za koji neki likovni kritičari smatraju da bi mogao značiti da je Hokusaj želeo da živi duže.

Pročitano 1467 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kacušika Hokusaj - Stari tigar u snegu