Artnit

Petak, 11 Decembar 2020 11:37

Hajnrih Fisli - Noćna mora Istaknut

Mnogi radovi engleskog slikara i crtača švajcarskog porekla Hajnriha Fislija, poput slike Noćna mora iz 1781. godine, bave se natprirodnim temama. Kada je prikazana 1782. godine na izložbi Kraljevske akademije u Londonu, slika Noćna mora je šokirala i uplašila posetioce. Međutim, ona je postala i jedna od najpoznatijih i najčešće kopiranih slika u istoriji umetnosti. Fisli je uradio najmanje tri druge verzije, a bilo je i više grafičkih i karikaturalnih verzija. Njena kopija je visila u stanu Sigmunda Frojda u Beču dvadesetih godina XX veka. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Detroitu.

Kroz sliku Noćna mora Hajnrih Fisli proteže višeslojna pitanja slikarstva, estetike, psihologije i morala. Na slici je predstavljena devojka prebačena preko kreveta, spuštene glave, sa rukama bačenim ispod nje koja sanja, a istovremeno posmatrač gleda njen san. U sobu su iz njene noćne more iskočili demon i kobila, čime slika dobija simboličnu, a prema nekim mišljenjima i erotičnu konotaciju. Mali, dlakavi demon koji sedi na njenom telu, preteći zuri u posmatrača, dok se tajanstvena crna kobila sa belim očima i plamenim nozdrvama pojavljuje iza nje, ulazeći na scenu kroz baršunaste crvene zavese iza kreveta. Enterijer je savremen i moderan i sadrži mali stočić na kojem se nalazi ogledalo, bočica i knjiga.

Dramatična poza devojke, za koju neki smatraju da je bila Fislijeva nesuđena ljubav i devojka iz njegovih snova, naglašena je jakim kontrastom svetlosti i tame i podseća na neku Šekspirovsku scenu. Fisli je koristio kjaroskuro efekat da bi stvorio snažne kontraste između svetlosti i senke. Iako je devojka okupana jarkom svetlošću, kompozicija slike sugeriše da svetlost nije u stanju da prodre u mračna carstva ljudskog uma.

Pročitano 2010 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Hajnrih Fisli - Noćna mora