Artnit

Utorak, 24 Novembar 2020 11:24

Piter Pol Rubens - Venera i Adonis Istaknut

Na slici Venera i Adonis iz 1635. godine Piter Pol Rubens je prikazao mitološku priču iz Ovidijevih Metamorfoza, nadahnut ljubavlju prema klasičnoj književnosti. U vreme kada je naslikao sliku, mitološka priča o Veneri i Adonisu bila je popularna u renesansnoj i baroknoj dvorskoj umetnosti i Rubensa su očigledno inspirisali mnogi postojeći prikazi ove scene, posebno čuvena istoimena kompozicija Ticijana Večelija, koja ima brojne verzije. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Venera i Adonis prikazuje trenutak kada Adonis napušta Veneru da bi lovio, uprkos njenim molbama da ostane jer zna da će uskoro biti ubijen. Da prikaže ovu popularnu mitološku temu Rubens koristi formalne elemente svojih italijanskih renesansnih uticaja i baroknog umetničkog senzibiliteta.

U središtu kompozicije slike Venera i Adonis naga Venera graciozno sedi, dok moli mišićavog Adonisa da ostane. Ona ga nežno privlači prema sebi sa molećivim izrazom lica, dok ga mali Kupidon, bog ljubavi, vuče za desnu nogu. Čulnu boginju Veneru krasi jedna sjajna minđuša od biserne suze i dva mala komada tkanine. Njena koža, poput Kupidonove je veoma svetla, što ih izdvaja od ostatka slike i u suprotnosti je sa Adonisovom preplanulom kožom, njegovom jarkom odećom i drvećem u njenoj pozadini. Mišićavi Adonis, otelotvorenje grčke skulpture, odeven je u živopisnu crvenu tuniku, koja ističe njegovu figuru pored svih ostalih svetlih i prigušenih boja. Lovačke čizme, psi i koplje naglašavaju Adonisovu ulogu lovca. Dok je okrenut prema Veneri, pogled mu nije usmeren na nju, već je prilično prazan, kao da je zaokupljen nečim drugim.

Na slici Venera i Adonis dve figure se okupljaju kao jedan veliki centralni trougao koji čvrsto leži u sredini kompozicije. Unutar ovog trouglastog prostora svi pokreti ruku, odeće i izraza lica su nežni, mekani i ljubavni. Veliko drvo sa nejasnim listovima udesno i nebom naslikano je kao nežna pozadina emotivne scene. Piter Pol Rubens koristi specifične boje, detalje i jak kontrast između svetlosti i tame da bi prikazao dramatičnu i emotivnu scenu. Pozadina slike se menja u celini jer je leva strana pozadine svetla, a desna veoma tamna, a dve figure se ističu tamnom i svetlom kožom. Tela Venere i Adonisa su anatomski realistička i lepa. Čudljivo osvetljenje slike čini ih blistavim i istaknutim, dramatičan tenebrizam sličan je radovima italijanskih baroknih umetnika Ticijana Večelija i Mikelanđela Merizija da Karavađa. Prigušeno nebo, zatamnjeno drveće i tlo i blagi tamni i neprozirni obrub oko slike kontrastiraju se figurama kako bi se prizor učinio dramatičnijim. Izgleda kao da figure iskaču iz okvira.

Pročitano 1589 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Piter Pol Rubens - Venera i Adonis