Artnit

Subota, 07 Novembar 2020 12:03

Đorđo Morandi - Mrtva priroda sa žutom tkaninom Istaknut

Mrtva priroda sa žutom tkaninom je jedna od deset slika italijanskog slikara i grafičara Đorđa Morandija završenih 1952. godine, na kojima je prepoznatljiva žuta tkanina u središnjem prednjem planu okružena grupom statičnih i nestabilnih predmeta čiji je raspored malo promenljiv od jednog primera do drugog. Slika Mrtva priroda sa žutom tkaninom, koja se nalazi u privatnoj kolekciji, je kompoziciono najčistija iz grupe i jedina je okružena sa tri, a ne sa četiri ili pet predmeta, skupljenih u mnogo simetričniju i uravnoteženiju kompoziciju.

Postavka slike Mrtva priroda sa žutom tkaninom je maglovita, skreće u apstrakciju. Boja, oblik i raspoloženje zanimali su Đorđa Morandija više od realističkih prikaza predmeta. Horizontalni i vertikalni oblici se ne uklapaju u savršenu mrežu, već ostaju iskrivljeni; linije i konture predmeta nisu ni potpuno određene ni ravne, pružajući osećaj nestabilnosti kompozicije. Morandijeva pažnja na teksturnoj prostornoj udaljenosti između predmeta i pažljivo izvedenim senkama daju osećaj telesnosti koji sugeriše nešto veličanstvenije od obične kolekcije predmeta za domaćinstvo.

Slika Mrtva priroda sa žutom tkaninom podržava kremaste pastelne poteze četkice koji se spajaju u talasastim ivicama predmeta i preklopljenoj žutoj tkanini. Bujno teksturirani predmeti, smešteni su na vrhu braon površine koja više liči na neoblikovanu glinu nego na sto i udaraju se jedan o drugi u sredini slike.

Pročitano 2050 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đorđo Morandi - Mrtva priroda sa žutom tkaninom