Artnit

Nedelja, 25 Oktobar 2020 11:24

Eva Gonzales - Dadilja i dete Istaknut

Tokom Francusko-pruskog rata 1870. godine Eva Gonzales je pobegla u Djep, grad na moru u Normandiji u Francuskoj i nastavila je da ga često posećuje godinama posle. Sliku Dadilja i dete naslikala je 1877-1878. godine u Djepu. Ova slika je prvi put izložena na Pariskom salonu 1878. godine, pod nazivom Miss et bebe. Savremena publika lako je prepoznala aluziju na englesku nacionalnost dadilje, znak bogatstva i prestiža u francuskom društvu. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Tema slike Dadilja i dete je tiha domaća scena, tipična za rad žena impresionistkinja, koje su bile prilično ograničene pravilnošću u pogledu toga koga i gde mogu slikati. Slike poput Dadilja i dete snažno podsećaju na slike Eduara Manea. Slikanje jednostavnog, intimnog trenutka u pažljivo proučenoj svetlosti i ležerna kompozicija postavili su rad Eve Gonzales čvrsto u sferu impresionizma.

Na slici Dadilja i dete dadilja zauzima središnje mesto. Ona sedi i gleda u posmatrača i dete koje se hvata za rešetke ograde, okrenuta tela i crta lica prikazanih u izgubljenom profilu. Suncobran mlade žene je odbačen kraj nje jer nema potrebe za njim dok se odmara u senci drveća. Uprkos sažetom prikazu vrta, otkriva se osetljivost na igru sunčeve svetlosti dok proviruje kroz drveće i spušta se na zemlju. Pozadina je omekšana kako bi simulirala efekat bledenja objekata u daljini. Forme su energično iscrtane i umanjene do detalja, paleta suzdržana i prigušena.

Pročitano 1263 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eva Gonzales - Dadilja i dete