Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 08 Oktobar 2020 10:34

Đorđo de Kiriko - Enigma jesenjeg popodneva Istaknut

Do 1910. godine Đorđo de Kiriko je živeo u Firenci, gde je počeo da slika jedinstvenu seriju pejzaža koja je obuhvatila i Enigmu jesenjeg popodneva iz 1910. godine, prvu sliku iz njegove serije Metafizički gradski trg i u nizu slika koje je naslovio rečju enigma. Neki istoričari umetnosti je ističu kao prvo i opredeljujuće delo predstojećeg pokreta i ističu da sadrži sva pitanja koja bi mogla da se prikažu kao relevantna za temu metafizičkog slikarstva. Danas se ova slika nalazi u kolekciji Pegi Gugenhajm u Veneciji.

Slika Enigma jesenjeg popodneva naslikana je nakon što je Đorđo de Kiriko doživeo otkrovenje na firentinskom trgu Santa Kroče u Firenci u kojem se svet pojavio pred njim kao da ga vidi prvi put. On je napisao: “Da, oseća se melanholija sa specifičnim poreklom, koja je nadošla iz mog čitanja radova Fridriha Ničea, koji je imao... voleo je Italiju, posebno Torino. Pronašao je osećaj metafizike, osećaj smirenosti, spokojstva u Torinu, posebno u jesen, koja se ne može osetiti u drugim gradovima. I kada sam otišao u Torino prvi put, osetio sam taj osećaj o kome je Niče govorio.“

Firentinski trg koji se pojavljuje na slici Enigma jesenjeg popodneva je prepoznatljiv, a opet blago iskrivljen, što ukazuje da na trgu ima više nego što smo odjednom svojim očima mogli da vidimo kao obični posmatrači. Prizor koji nastaje pogledom na trg iz drugog ugla, iz blizine, rezultat je gotovo teleskopskog sužavanja optičkog prostora. Slika pojednostavljeno prikazuje deo gradskog trga i odiše osećanjem samoće, zbunjenosti i nostalgije. Ona ima mnoštvo karakteristika koje su postale obeležje Kirikovog dela: pust trg omeđen klasičnom fasadom, duge senke i tamne boje grada u sumraku i nepokretna figura, ovde statua. Dve ogrnute figure šetaju pored statue Dantea na napuštenom trgu, uz koju se nalazi postolje sa inicijalima Kirika. Jedro vidljivo u daljini verovatno je inspirisano Kirikovim sećanjima na posete luci Pirej u Grčkoj u mladosti. Senke označavaju mesto neprisustva u suštinskom smislu.

Pročitano 1571 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci