Artnit

Nedelja, 26 Juli 2020 10:02

Berenis Abot - Njujork noću Istaknut

Američka fotografkinja Berenis Abot je bila najpoznatija po portretima imanentnih figura umetničke avangarde u Parizu, fotografijama arhitekture Njujorka i beleženju postupcima apstraktne umetnosti naučnih interpretacija na fotografijama. 1929. godine posećuje Njujork gde pronalazi izdavača za kolekciju fotografija francuskog pionira dokumentarne fotografije Ežena Atžea. Nju je toliko pogodilo kako se grad menja da je odlučila da preduzme svoj fotografski projekat, Menjanje Njujorka 1932. godine iz koga se izdvaja fotografija Njujork noću koja se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Berenis Abot je bila poznata po svojim strogim standardima i direktnom pristupu mnogim svojim fotografijama, poput fotografije Njujork noću. Pošto je znala da su kancelarijski radnici otišli i ugasili svetla u 17 sati, shvatila je da može samo na najkraći dan u godini, 21. decembar da snima fotografiju osvetljenog grada pod tamnim nebom. Objasnila je: "Ovo je bila petnaestominutna ekspozicija i iznenađena sam što je negativ tako oštar kao što i zbog toga ove zgrade malo lepršaju. Znala sam da nemam mogućnosti da radim više ekspozicija jer će svetla početi da se gase nedugo posle 17 sati kada su ljudi počeli da idu kući i to je moralo biti ispravno u prvom pokušaju."

Na fotografiji Njujork noću prikazan je vazdušni pogled na Njujork noću, snimljen sa visoke zgrade, koji pokazuje svetla zgrada i ulica koje blistaju, tako da se ističu pravougaone forme visokih uspona, ulica između njih i uzdignute vozne pruge koje ih čine užarenim i monumentalnim.

Pročitano 2180 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Berenis Abot - Njujork noću