Artnit

Utorak, 26 Maj 2020 10:11

Irving Pen - Truman Kapote Istaknut

Američki fotograf Irving Pen je bio poznat po modnoj fotografiji, portretima i mrtvim prirodama. On je ovekovečio poznate umetnike, pisce i glumce na prodornim portretima. Serija fotografija, poznata i kao serija portreta "iz ugla" činila je osnovu za njegovu reputaciju kao uglednog umetničkog fotografa. Jedan od najpoznatijih portreta iz ove serije je američkog pisca Trumana Kapotea iz 1948. godine, koji se danas nalazi u Fondaciji Irving Pen u Njujorku.

Spojivši dve pozadine, Irving Pen je napravio ugao kao "sredstvo zatvaranja" u koji su njegovi modeli ulazili. Govorio je da su se mnogi ljudi osećali neprijatno, čudno, ali neki i veoma slobodno i sigurno u uskoj tački. Način na koji su izgledali učinio je da brzo postanu dostupni fotoaparatu i njihove karakterne osobine su veoma jasno dolazile do izražaja.

Klaustrofobični portret Trumana Kapotea jedan je od takozvanih "ugaonih portreta" Irvinga Pena. Dva nagnuta zida okružuju američkog pisca koji je spušten u stolicu sa rukama zataknutim u džepove svog kaputa. Iako usitnjeni prostor i poza ne izgledaju prirodno ili ugodno, oni se osećaju neposrednim, čak i intimnim, na način na koji konvencionalna poza možda ne bi bila.

Pročitano 1791 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 13 Decembar 2021 12:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Irving Pen - Truman Kapote