Odštampajte ovu stranicu
Subota, 02 Maj 2020 10:23

Man Rej - Crno-belo Istaknut

Američki avangardni fotograf, režiser, slikar i vajar Man Rej koji je veći deo karijere proveo u Parizu dao je značajan doprinos dadaističkom i nadrealističkom pokretu, iako su njegove veze sa njima bile neformalne. Najpoznatiji je po crno-belim fotografijama. Dadaistička i nadrealistička fotografija Crno-belo koju je snimio 1926. godine predstavlja portret Alis Prinu, koju su nazivali Kiki iz Monparnasa, ljubavnice i modela Mana Reja. Ona nosi naziv koji ukazuje na crno-beli proces fotografije, kao i boju kože. Prvi put je objavljena u modnom časopisu Vog, a danas se nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu.

Fotografija Crno-belo naglašava paralelu između dva lica predstavivši ih kao međusobno povezana. Prikazana je glava Kiki iz Monparnasa sa nežnim i bledim licem i zatvorenim očima pored afričke sjajne crne ceremonijalne maske koju drži u jednoj ruci. Polaganje glave na boku i njeno osvetljenje odozgo suprotstavljeno je uspravnom položaju maske i njenom osvetljenju sa strane. Ovalna lica Kiki iz Monparnasa i maske izgledaju skoro identično u njihovim spokojnim izrazima. Ovo ponavljanje je podsetnik da je fotografija dvostruko više od onoga što predstavlja, znak ili pokazatelj stvarnosti.

Žena na fotografiji Crno-belo se može shvatiti kao evropska civilizacija, a maska kao "primitivna" Afrika. Ovom fotografijom Man Rej pokušava da premosti prepreku između dve rase i kulture. Njegova je poruka jednakost kultura, što postaje još očiglednije kada se sama fotografija poredi sa svojim negativom, što je Man Rej takođe činio.

Pročitano 1853 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Mart 2023 11:52
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci