Artnit

Petak, 01 Maj 2020 10:37

Anri Kartije Breson - Sevilja, Španija Istaknut

Francuski fotograf, tvorac modernog foto-novinarstva Anri Kartije Breson smatra se pionirom žanra ulične fotografije i majstorom iskrene fotografije koju je posmatrao kao hvatanje presudnog trenutka. Svoju poznatu fotografiju Sevilja, Španija je snimio 1933. godine u Sevilji na početku svoje fotografske karijere. Danas se ova fotografija nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu.

Fotografija Sevilja, Španija ima snažnu geometrijsku formu. Isečene ivice belog gipsanog maltera zida mogu biti i sama površina fotografije koja se otvara i poziva posmatrača da pogleda neotkriveno. Posmatrač vidi grupu dečaka kroz veliku rupu u zidu koja uokviruje scenu. Uokvirena praznim, bombardovanim delom zida, deca radosno i neometano komuniciraju među ruševinama i pustoši, u prostoru koji je veoma uznemirujući. Ona nisu potpuno svesna da su posmatrana.

Nejasnoća prostora fotografije Sevilja, Španija ukazuje na povezanost Anrija Kartijea Bresona sa nadrealizmom, čija je glavna kakrakteristika vizuelna zagonetka. Bez poznavanja datuma fotografije, moglo bi se pretpostaviti da je snimljena tokom građanskog rata u Španiji (1936-1939) ili nakon toga. Činjenica da je snimljena 1933. godine daje neobičan osećaj predosećanja, dečaci se igraju u ruševinama rata koji se još nije dogodio.

Pročitano 1962 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Kartije Breson - Sevilja, Španija