Artnit

Četvrtak, 09 April 2020 10:18

Andrej Tarkovski - O slici Mlada žena sa hermelinom Leonarda da Vinčija u filmu Ogledalo Istaknut

Plakat za film Ogledalo Plakat za film Ogledalo

Pogledajmo Leonardov portret "Mlada žena sa hermelinom", platno koje sam iskoristio u Ogledalu za scenu očevog kratkog susreta sa decom kada dolazi kući na odsustvo.

Postoje dve stvari u vezi Leonardovih slika koje zapanjuju. Jedna je umetnikova začuđujuća sposobnost da istraži predmet spolja, stojeći sa strane, gledajući iznad sveta, što su, takođe, odlike umetnika poput Baha ili Tolstoja. I druga je činjenica da slika na nas deluje istovremeno na dva suprotna načina.

Nije moguće reći koji nam utisak portret konačno daje. Nije čak moguće reći neopozivo da li nam se žena sviđa ili ne, da li je dopadljiva ili neprijatna. Ona je ujedno i privlačna i odbijajuća. Postoji nešto neizrecivo lepo kod nje, a u isto vreme odbojno i okrutno. Đavolsko ne u romantičarskom smislu; već više kao da je izvan dobra i zla. Šarm sa negativnim predznakom. Poseduje sastojke razvratnosti i lepote. U Ogledalu nam je bio potreban portret da bismo uveli bezvremene sastojke u trenutke koji promiču ispred naših očiju, i istovremeno postavili jedno kraj druge portret sa junakinjom da bi naglasili u njoj ili glumici, Margariti Terehovoj, istu snagu da ujedno i privuče i odbije...

Ako probate da raščlanite Leonardov portret deleći ga na činioce, to neće doneti uspeh. U svakom slučaju ne bi objasnilo ništa. Jer, emocionalni učinak proizveden kod nas od strane te žene na slici je dovoljno moćan, zato što je nemoguće pronaći u njoj bilo šta što bi nam se konačno svidelo; nemoguće je da izdvojimo bilo koji detalj iz celine tako da nam se on u trenutnom utisku dopadne više od nekog drugog, i postane naš sopstveni, kako bismo postigli ravnotežu u načinu na koji gledamo sliku koja nam je predstavljena. I tako se pred nama otvara mogućnost razmene sa beskonačnošću, jer je bitna noseća odlika umetničke slike upravo to: da bude vrsta "detektora" beskonačnosti... ka kojoj naš razum i osećanja hrle uz radost i strasnu žurbu.

Iz knjige Vajanje u vremenu


Pročitano 2318 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 18 April 2021 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Andrej Tarkovski - O slici Mlada žena sa hermelinom Leonarda da Vinčija u filmu Ogledalo