Artnit

Utorak, 07 April 2020 10:08

Tina Modoti - Žena iz Tevantepeka Istaknut

Italijanska fotografkinja, model, glumica i revolucionarna politička aktivistkinja Kominterne Tina Modoti napustila je Italiju 1913. godine i preselila se u Sjedinjene Američke Države, a 1922. godine u Meksiko. Kao i drugi umetnici u Meksiku, i ona je bila pod uticajem pokreta Mexicanidad koji je oživljavao meksički identitet. Ovo interesovanje je vidljivo na fotografiji Žena iz Tevantepeka iz oko 1929. godine koja je postala moćan simbol Mexicanidada i vežbe u fotografskom modernizmu. Ova fotografija se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Fotografija Žena iz Tevantepeka je snimljena tokom putovanja Tine Modoti u Tevantepek u južnom Meksiku. Fotografisana je odozdo kako bi se naglasio ženski plemeniti i herojski stas. Pažljivo uokvirivanje, obrezivanje fotografije i poza žene ističu ugaone forme fotografije i istovremeno čine da žena dominira u kompoziciji.

Na crno-beloj fotografiji Žena iz Tevantepeka prikazan je portret žene u tradicionalnoj Tehuana haljini sa geometrijskim šarama koja stoji sa podignutom rukom i na glavi drži sud. Ona skreće pogled sa desne strane, negde van okvira fotografije. Upečatljivi geometrijski oblici i šare uokviruju joj lice - od ponavljajućih trouglova, kvadrata i oktahedrona na haljini do sjajnog kružnog priveska lančića oko vrata i minđuša i nežnog cveća, plodova i lišća naslikanih na sudu koji nosi. Njeno stabilno držanje, snažan gest i smiren izraz lica pokazuju samopouzdanje.

Pročitano 1873 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Tina Modoti - Žena iz Tevantepeka