Artnit

Subota, 28 Mart 2020 11:28

Isak Levitan - Zima u šumi Istaknut

Zimu kao motiv ruski slikar Isak Levitan je slikao vrlo malo, i više je voleo da slika druga doba godine. Kod njega ona je sumorna i setna i odražava poznatu pesničku metaforu prema kojoj je priroda zimi mrtva, kao i ljudska duša. Pejzaž sa ovim motivom Zima u šumi, koja se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi naslikao je 1885. godine.

Na slici Zima u šumi postoji snažna vertikalna tema, koja je u kontrastu nasuprot horizontalnih linija koje predstavljaju osnovu i vrh drveća. Istovremeno drveće pruža ritam slici, a male biljke, grančice, usamljen vuk i drugi detalji dodaju interes i složenost ka vrhu slike.

Slika Zima u šumi je prožeta sivilom i nagoveštava osećaj praznine i činjenicu da vuk juri po šumi u potrazi za hranom, poput čoveka u potrazi za toplinom i društvom. Ništa nije snežno, čak je i vuk prikazan onako kako ga posmatrač zamišlja zimi kao gladnog lovca. Drveće je takođe sa primesama sive boje kao nebo. Beli sneg iz koga izviruju vlati suve trave samo pojačava osećaj sive boje i plavkastih krošnji drveća kao i zimsku usamljenost.

Pročitano 2331 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Isak Levitan - Zima u šumi