Artnit

Četvrtak, 06 Februar 2020 11:25

Adrijan van Utreht - Banket mrtva priroda Istaknut

Flamanski slikar Adrijan van Utreht je bio poznat uglavnom po raskošnim banketima mrtvih priroda, mrtvih priroda sa prikazom voća, voćnim vencima, prizorima na pijaci i kuhinji i prikazima živine koja živi u seoskim dvorištima. Svoju poznatu sliku Banket mrtva priroda koja predstavlja "himnu" plodnosti i obilja naslikao je 1644. godine. Ova slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Na slici Banket mrtva priroda Adrijan van Utreht prikazuje složenu mrtvu prirodu koju naglašava raznolikošću predmeta, voća, mesa, morskih plodova u kombinaciji sa životinjskim figurama. Prikazano je raznovrsno voće na bakarnim tanjirima, u posudama na širokom stolu i na podu poput grožđa, breskvi, dunja, oraha, šljiva, smokvi, kruški, limunova. Na kineskom tanjiru svojom crvenom bojom ističe se jastog, a na drugim tanjirima su krabe, jela sa školjkama i mesom. Skupi pehari, boce sa pićem i drugi ukrasni predmeti na stolici, stolu, ali i podu naglašavaju luksuz. Muzički instrumenti pored knjige i notnih listova kao da unose zvuk muzike u prostor. Papagaj jarkih boja, majmun koji radoznalo dodiruje voće i beli kudravi pas koji ga posmatra unose život u sliku.

Adrijan van Utreht na slici Banket mrtva priroda preferira tople zemljane tonove, naročito sivo-zelene i jake kjaroskuro efekte. Bele draperije osvetljavaju sliku. Istovremeno iznošenjem svih vrsta materijala i tekstura naglašava se i odraz svetlosti na različitim površinama.

Pročitano 1679 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Adrijan van Utreht - Banket mrtva priroda