Artnit

Četvrtak, 02 Januar 2020 11:25

Rembrant van Rajn - Dama i gospodin u crnom Istaknut

Rembrant van Rajn je naslikao mnoge parove, neke u vrlo velikim formatima. Ali većina ovih portreta zapravo su "privesci", dve odvojene slike na kojima je prikazan jedan član bračnog para. Slika Dama i gospodin u crnom koju je naslikao 1633. godine je verovatno njegov prvi dupli portret koji uključuje obe figure na istoj slici. Ova slika je ukradena iz muzeja Izabela Stjuart Gardner u Bostonu 1990. godine.

Slika Dama i gospodin u crnom prikazuje muškarca koji stoji i ženu na levoj strani koja sedi na stolici sa raskošnim crvenim jastukom i posmatra. Prikazani deo enterijera je veoma oskudan. Mala karta visi na zidu iza muškarca. Ispred njega je prazna stolica jednostavnija od one na kojoj žena sedi, a iza njega su dva stepenika koji vode do ulaza koji njegov lik blokira. Pošto se ne mogu videti vrata, to izgleda više kao izlaz nego ulaz.

Na slici Dama i gospodin u crnom žena koja sedi, muškarac koji stoji i prazna stolica formiraju trougao, oblik čvrstoće i stabilnosti. Obe figure su obučene u crno-belu odeću i postavljene na pozadini neutralne boje, a oči posmatrača su usmerene pravo prema paru. Boje su stroge, ali odeća je raskošna, sa neverovatno detaljnim čipkama, posebno ženina elegantna ogrlica okovratnika i manžetne.

Pročitano 1872 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Dama i gospodin u crnom