Artnit

Sreda, 01 Januar 2020 11:33

Frans Hals - Mladić i žena u gostionici Istaknut

Jedan od najpoznatijih holandskih portretista prve polovine XVII veka Frans Hals je bio najuspešniji kada je kombinovao portret sa žanr slikom, kao što je to na slici Mladić i žena u gostionici koju je naslikao 1623. godine. Ova slika poznata je po tradicionalnom nazivu Mladi džentlmen Ramp i njegova ljubljena koji datira iz XVIII veka i zasnovan je na pogrešnoj identifikaciji mladića kao Pitera Rampa, koji se pojavljuje na Halsovom grupnom portretu Banket oficira civilne garde Svetog Hadrijana iz oko 1627. godine. Danas se slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika Mladić i žena u gostionici prikazuje kratak susret mladića i žene u gostionici. Naslikana je karakterističnim smelim potezima četkice koje je Frans Hals naučio u flamanskom slikarstvu.

Na slici Mladić i žena u gostionici predstavljen je lepršavo bezoblični prikaz mladog veselog para koji terevenči pred vratima gostionice. Par stoji pred delimično otvorenom zavesom koja prikazuje sobu iza, a nasmejan mladić nosi suđe pored kamina koji gori. U prvom planu je mladić u debelom sivom kaputu sa kovrdžavom tamnosmeđom kosom i ogromnim sivim šeširom na glavi sa dugim plavim perjem koji podiže svoju čašu u znak slavlja, dok nasmejana žena blistavocrvenog lica sa plavom kovrdžavom kosom u crnoj haljini zagrlivši ga oko ramena želi da privuče njegovu pažnju. Levom rukom mladić drži glavu smeđeg psa koji podseća na grifona i možda uživa u zalogaju hrane.

Neposrednost scene i zaslepljujuća obrada slike Mladić i žena u gostionici su izvanredni. Zajapureni obrazi i otvoreni osmesi pokazuju da je par prekršio savremena pravila sklapanja dogovora. Izrazi lica odišu bešćutnom radošću poput karikature, dok je Halsova slikarska veština u punoj snazi sa virtuoznim slikanjem kože, tkanine i čipke. Hals je naslikao mnogo detalja, mogu se videti linije na ustima kada se nasmeju, a struktura nosa se lako vidi. Boje na ovom portretu koje dominiraju su siva, crna i braon, ali to ne sprečava da slika zrači pozitivnošću.

Pročitano 2178 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frans Hals - Mladić i žena u gostionici