Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 19 Decembar 2019 11:18

Emil Nolde - Ples oko zlatnog teleta Istaknut

Slika Ples oko zlatnog teleta iz 1910. godine odražava snažnu religioznu pozadinu nemačkog slikara i grafičara Emila Noldea i odjekuje fovizmom u njegovoj smeloj upotrebi boja i teme. Svojim prikazom nagih ili skoro nagih žena sugeriše nastajanje interesovanja za primitivizam i daje razlog za njegova kasnija putovanja Južnim Pacifikom gde su autohtona društva ranije inspirisala rad Pola Gogena. Danas se slika nalazi u Državnoj galeriji moderne umetnosti u Minhenu.

Priča koja je inspirisala sliku Ples oko zlatnog teleta preuzeta je iz knjige Egzodusa u Starom zavetu. Pošto je postojao strah da se Mojsije, koji je napustio Izraelce četrdeset dana da bi putovao na Sinajsku goru, gde je primio Deset Božjih zapovesti možda neće vratiti u njegovom odsustvu je napravljeno zlatno tele kako bi ispunilo duhovne potrebe nesavršenih ljudi.

U prvom planu slike Ples oko zlatnog teleta su prikazane vesele, grube primitivne figure kako plešu razuzdano, neumereno pred zlatnim teletom, lažnim idolom. One se mogu posmatrati kao simboli paganstva i dekadencije koje bi ispravljale društvene zapovesti. Upotrebom vedrih, svetlih sjajnih žutih boja, kosih poteza četkice i nesmetanog ritmičkog pokreta, Emil Nolde koristi vokabular ekspresionizma da bi osudio plesače, a da istovremeno ne bude izričito didaktičan.

Pročitano 2607 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci