Artnit

Ponedeljak, 18 Novembar 2019 11:14

Ivan Šiškin - Jesenji pejzaž, park u Pavlovsku Istaknut

Ivan Šiškin je uspeo da prikaže pravi sjaj ruske prirode. Njegovi bogati “portreti“ ruske prirode spajaju vernost prirodi sa individualnim epskim stilom, ne podležu vremenu i ne zavise od ljudske emocije. Na slici Jesenji pejzaž, park u Pavlovsku, koju je naslikao 1888. godine on prikazuje kutak u parku, koji se nalazi na samo tri kilometra od poznatog grada Puškina. Danas se ova slika nalazi u Regionalnom muzeju umetnosti u Lugansku.

Na slici Jesenji pejzaž, park u Pavlovsku prikazan je park za vreme jeseni dok se nežno lišće ljulja na mirnoj površini šumskog potoka, na kojem se vidi stablo. Sunce baca svetlost i daje toplinu. Ali, sa druge strane, mračna šuma nosi misteriju. Breza se nagnula malo prema potoku, kao da želi da pogleda svoj odraz, a u daljini stoji drvo nalik na kedar. Neka drveća su zakrivljena, a jedno je čak palo. Na nekima ima raznobojnih listova, a neka su već potpuno gola. Oni listovi koji su već pali započeli su fascinantnu stazu duž potoka. Stiče se utisak da drveće kao da ide negde prema nebu bez kraja.

Slika Jesenji pejzaž, park u Pavlovsku neobično odražava karakterističnu grimiznu boju jeseni. Ona stvara veoma vedro raspoloženje, koje čak nije pokvarila ni tamna voda potoka. Ivan Šiškin prodire u skrivene tajne devičanske prirode, slikajući kutak u koji, kako se čini ljudska noga uopšte nije zakoračila, niti živa duša prodrla. Jedino je on uspeo da vidi ovu lepotu.

Pročitano 2321 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Šiškin - Jesenji pejzaž, park u Pavlovsku