Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 17 Novembar 2019 11:40

Isak Levitan - Zlatna jesen Istaknut

Isak Levitan je jedan od najuticajnijih ruskih slikara pejzaža s kraja XIX veka. Njegov izbor teme bio je diktiran raspoloženjem, centralnom kategorijom njegove lične estetike. Smatra se za osnivača onoga što se naziva “pejzaž raspoloženja“. Motiv ruske jeseni često se pojavljuje na njegovim slikama. Slika Zlatna jesen iz 1895. godine je tipična za njegova dela u celini i verovatno njegova najpoznatija slika. Danas se ova slika nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Isak Levitan je retko slikao urbani pejzaž, radije je slikao šume i livade. Upravo se u ovim temama najbolje moglo izraziti njegovo intuitivno poštovanje prirode koje ukazuje na duboko razumevanje svetlosti, linearne perspektive i vedrih boja, kao na slici Zlatna jesen.

U prvom planu slike Zlatna jesen je prikazan brezin brežuljak, sa obe strane uske duboke tamnoplave reke i strme obale obrasle travom i grmljem i sa parcelama crvenkasto-braon zemlje koje se vide ponegde. Samo sunce nije vidljivo, ali njegovi zraci se igraju po površini cele slike, kako u reci, tako i u cirusnim oblacima vedrog plavog neba. Voda u reci blista, odražava plavu boju i nagoveštava nadolazeći prirodni proces. Lepe breze u obliku pruga iznad padine blistaju zlatom u zracima hladnog jesenjeg sunca. Postoji osećaj da se žuto i crveno zlato prosipa u samom vazduhu. Nekoliko grimiznih rupa od aspena dodaje dodatnu zasićenost celokupnom rasponu boja na slici. Svetlozlatne krošnje drveća sa reflektiranom zlatnom svetlošću stvaraju radosno životno raspoloženje na slici. U pozadini slike se vidi malo selo sa kolibama. Iza njih se protežu polja, a duž linije horizonta proteže se šuma limun oker boje.

Da bi sažeo opis ruskog zlatnog jesenjeg pejzaža Isak Levitan je koristio robusne poteze četkice. Smeli, energični potezi boje, koji su prema likovnim kritičarima postali preteča impresionizma, padaju na sliku lako i slobodno, oplemenjujući jesenju šumu igrom svetlosti i osećajem laganog vetra. Žuta boja dominira slikom, ali Levitan primećuje i odražava i ogromnu količinu nijansi boja. Pod plavim nebom lišće jesenje breze izgleda kao zlatna folija. Sve biljke u polju su obojene u zlatnožutoj boji. Lišće je prekrilo zemlju, trava je postala žuta. I tri glavne, dominantne boje ove slike - zlatna, plava, plava sa dodatkom zelene boje su boje radosti, boje obilja života. Priroda na slici ne samo da ne bledi, već, naprotiv, raduje se početku jeseni.

Pročitano 2473 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci