Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 04 Novembar 2019 11:10

Lusijan Frojd - Devojka sa belim psom Istaknut

Slika Devojka sa belim psom iz 1950-1951. godine je tipična za rano razdoblje britanskog slikara nemačkog porekla Lusijana Frojda. To je i njegova prva slika psa i sigurno jedna od najpoznatijih. Model na slici je Ketlin Epštajn, Frojdova prva žena i zapažena lepotica čiji je otac bio britanski vajar Jakob Epštajn, a pas je bio jedan od dva bul terijera koje su dobili kao venčani poklon. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Lusijan Frojd je naslikao mnoge portrete Ketlin Epštajn tokom njihovog kratkog braka, koji se završio razvodom 1952. godine, zbog njegovih čestih neverstava. Na slici Devojka sa belim psom prikazana je kada je bila trudna. Stil slike ima korene u glatkom i linearnom portretu velikog francuskog neoklasicističkog slikara iz XIX veka, Žana Ogista Dominika Engra.

Na slici Devojka sa belim psom je prikazana Ketlin Epštajn u limeta zelenom ogrtaču koji joj je skliznuo s ramena, otkrivajući joj desnu dojku sa mladežom. Ona sedi na prugastoj sofi sa belim psom naslonjenim na njenu nogu. Umor u izrazu modela, duboke šupljine ispod očiju i samopodržavajući gest ruke ispod leve dojke nagoveštavaju njeno nezadovoljstvo, uprkos ovom trenutku smirenosti.

Lusijan Frojd je na slici Devojka sa belim psom pomoću crnih poteza četkice, nanosio boju linearnom preciznošću, gotovo kao crtež. Suptilno senčenje evocira mnoštvo tekstura koje isijavaju mekoću, toplinu i odsustvo trenutne napetosti. U kombinaciji sa odsutnim pogledom žene i psa, prigušene boje i slabašne konture daju ovoj kompoziciji sveokupnu ravninu.

Pročitano 2416 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci