Artnit

Nedelja, 27 Oktobar 2019 11:07

Vasilij Kandinski - Plava planina Istaknut

Na slici Plava planina iz 1908-1909. godine primetan je očigledan uticaj fovista na paletu boja Vasilija Kandinskog kroz izobličenje boja i njihovo udaljavanje od prirodnog sveta. Od ove figurativne i vrlo simboličke slike Kandinski je napredovao dalje ka čistoj apstrakciji. Slika se danas nalazi u muzeju Solomon R. Gugenhajm u Njujorku.

Na slici Plava planina prikazan je pejzaž kojim dominira plava planina, uokvirena crvenim i žutim drvetom sa obe strane. U prvom planu slike su jahači na konjima koji se galopirajući spuštaju kroz scenu. Oni označavaju četiri konjanika apokalipse. Ali, iako su pokazatelj masovnog uništavanja, takođe predstavljaju potencijal za iskupljenje nakon toga, a kako vide neki likovni kritičari i potvrdu preobražavajuće moći umetnosti.

Živopisna paleta boja i izražajni potezi četkice na slici Plava planina pružaju posmatraču osećaj nade, a ne očaja. Sjajne boje i tamni obrisi podsećaju na ljubav Vasilija Kandinskog prema ruskoj narodnoj umetnosti. Ovi uticaji ostali su deo njegovog stila tokom daljeg umetničkog stvaralaštva.

Pročitano 2511 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Kandinski - Plava planina