Artnit

Utorak, 08 Oktobar 2019 10:08

Žan Pol Sartr - O slici Sveti Đorđe i aždaja Đakopa Tintoretija Istaknut

Tintoreto zna ili sluti sve ono što je njegov prethodnik imao sreću da ne poznaje. Kako se izražava slikar kada kupci zahtijevaju od njega da komemorira neki čin? Razmotrimo onu njegovu sliku koja se nalazi u Nacionalnoj galeriji.

Đakopo počinje odbacivanjem ratnika i životinje u polutamu trećeg plana. Njemu je drag ovaj postupak; on se obično koristi njime da bi ukrao naše vrijeme. To nije slučaj: traženje u daljini, u dubini gomile, Sveca ili Djevojke, ništa bolje; koga vjernika to ne bi ogorčilo? Ali, ma kakva da je naklonost Svetog Đorđa prema Veneciji, Prejasna ima najviše zaštitnike: između ostalih, Svetog Marka. Niko se neće mučiti kopajući pola dana da bi tu otkrio zamršen i uostalom nejasan metež: Sveti Đorđe ne predstavlja recept. Ako slikar želi da ga nametne, neka ga pokaže izbliza, na svijetlu! To je ono što čini Karpačo, ono čemu se Robusti protivio. Ja vjerujem, iz mrzovolje. Đorđe je lični neprijatelj slikara, protagonist svih drama, pustolov koga u etičkim traktatima nazivaju posrednikom. Četkica će prognati ovog vođu koji zamućuje univerzum pathosa tim prostaštvom, djelovanjem.

Dvostruko i oprečno paljenje ga izbacuje i potiskuje prema nama raskoši najslijeplje strasti, straha. Desno, u punoj svjetlosti, jedna žena se satire uz okno-granicu. To nam nalaže ptičija perspektiva. To je početak slike; nemoguće je to zanemariti i ići dalje. Prije svega, mi ćemo posmatrati ovu lepezu svih vidljivih kvaliteta - svijetlost i formu, boje, reljef; mi ćemo zamisliti u istom objektu gustoću i težinu ovog lijepog plavog tijela. A zatim, mi ćemo preći preko razrijeđenog bića, pustinje, po dijagonali, da bismo dospjeli do mjesta neobične borbe. S desna na lijevo i od prvog do posljednjeg plana: takav je sadašnji putokaz.

Iz eseja Sveti Đorđe i aždaja

Pročitano 2615 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Oktobar 2019 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Pol Sartr - O slici Sveti Đorđe i aždaja Đakopa Tintoretija