Artnit

Utorak, 30 Juli 2019 10:22

Vinsent van Gog - Crkva u Overu Istaknut

Nakon što je Vinsent van Gog napustio sanatorijum u Sen Remiju, u maju 1890. godine otputovao je na sever do Overa, izvan Pariza, gde je nastavio da slika. Jednu od najpoznatijih slika iz ovog perioda Crkva u Overu naslikao je u junu 1890. godine. Pucao je sebi u grudi 27. jula i dva dana kasnije preminuo. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Prožimajući pejzaž pokretom i emocijama, Vinsent van Gog je prikazao scenu na slici Crkva u Overu paletom živopisnih kontrastnih boja i potezima četkice koje vode posmatrača kroz sliku. On je iskrivio i izravnao arhitekturu crkve i uhvatio i sopstvenu senku koja odražava njegov kompleksan odnos prema duhovnosti i religiji.

Na slici Crkva u Overu Vinsent van Gog prenosi osećaj da se istinska duhovnost nalazi u prirodi, a ne u ljudima. Prednji plan slike je osvetljen suncem, ali sama crkva je postavljena u vlastitoj senci i "niti odražava niti zrači bilo kakvu vlastitu svetlost". Prvi deo tamne praznine unutar crkve simboliše "prazno i neprosvetljeno propovedanje". Kiseli tonovi, preovladavajuća teskobno kobaltnoplava boja neba, lišena svakog izvora svetlosti i tamnija crkva ukazuju na predstojeći mentalni nemir koji će na kraju izbiti unutar Van Goga i dovesti do njegovog samoubistva.

U pismu svojoj sestri Vilhelmini 5. juna 1890. godine Vinsent van Gog opisuje sliku Crkva u Overu: "Imam veću sliku seoske crkve - efekat u kojem se čini da je građevina ljubičaste boje a nebo jednostavne tamnoplave boje, čist kobalt; vitraži se pojavljuju kao ultramarinske mrlje, krov je ljubičast i delimično narandžast. U prvom planu su neke zelene biljke koje cvetaju i pesak u ružičastom sijanju sunca. I još jednom je gotovo isto kao i studije koje sam radio u Ninenu u staroj kuli i na groblju, samo verovatno je da je sada boja izraženija, raskošnija."

Pročitano 2812 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Crkva u Overu