Artnit

Ponedeljak, 29 April 2013 20:29

Mark Šagal - Uskrs Istaknut

Mark Šagal, jedan od najznačajnijih slikara i grafičara XX veka stvorio je čudesno fantastični likovni svet sazdan od sećanja na detinjstvo i snova, motiva iz ruskog i jevrejskog folklora, mitova i legendi, ali i utisaka iz urbane svakodnevnice. U njegovim slikama spajaju se emotivno i poetsko na nov i neponovljiv način. To se posebno zapaža na njegovoj poznatoj slici Uskrs iz 1968. godine koja prikazuje biblijsku scenu. Slika se danas nalazi u Nacionalnom muzeju Mark Šagalove biblijske poruke u Nici.

Slika Uskrs obiluje simbolikom i mističnim prizorima. Na slici preovlađuje siva gama. U levom gornjem uglu slike ističe se vatreno crvena površina sa polukrugom koji simboliše jako svetlo, a pored njega je kontrastna zelena površina. Veliki sivi pun krug na slici simboliše pun mesec čija svetlost je gotovo neprimetna i ne obasjava prikazanu scenu.

Kompozicija slike je prepuna detalja i iskrivljena kao u sfernom ogledalu. Kuće i njihovi krovovi i prozori su nahereni. Neke kuće kao da lebde, a ispred jedne kuće naslikana je žena koja stoji. Likovi na slici su živopisni i podsećaju na junake narodnih skaski. Na levoj strani slike je grupa seljaka za trpezom koji izgledaju veselo i srećno. Oni se verovatno raduju zbog svog velikog praznika, Uskrsa i žele da pozdrave devojku koja se pojavljuje. Devojka koja podseća na anđela lebdi nad celokupnim prizorom i kao da unosi blaženstvo, mir i radost. Iz gornjeg desnog ugla pojavljuje se velika žuta glava koze sa pitomim pogledom. Koza je čest simbol na Šagalovim slikama i simboliše lagodnost života.

Slika Uskrs Marka Šagala predstavlja jedinstvenu vizuelnu metaforu prikaza velikog hrišćanskog praznika. Slika ostavlja jaku impresiju na posmatrača svojom sugestivnom tematikom i fantastičnim prizorima.

Pročitano 4986 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 22 Decembar 2018 12:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mark Šagal - Uskrs