Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 28 April 2013 20:02

Boris Kustodiev - Prvomajske demonstracije u Putilovu Istaknut

Ruski slikar, Boris Kustodiev poznat je po svojim poetskim slikama na kojima je prikazao teme iz svakodnevnog života i preneo snagu i lepotu ruske duše. Njegova slika Prvomajske demonstracije u Putilovu iz 1906. godine je realistička i nosi u sebi snažnu ekspresiju jednog stvarnog događaja, demonstracije radnika. Ova slika se danas nalazi u Muzeju revolucije u Moskvi.

Boris Kustodiev je bio duboko potresen porazom ruske revolucije 1905. godine koja je izvela radnike na ulice u proteste i demonstracije protiv izuzetno teških uslova rada. Revolucionarni događaji iz 1905. godine izazvali su živ i jedinstven odgovor umetnika.

Na slici Prvomajske demonstracije u Putilovu, Boris Kustodiev prikazuje stvarni događaj, prvomajske demonstracije radnika fabrike oružja u gradu Putilovu 1906. godine. Radnici izlaze iz fabrike i demonstriraju. Većina radnika je naslikana kao deo mase koja se kreće prema istom cilju, što je naglašeno i njihovim uniformnim tamnim odelima. Samo su likovi radnika u prvom planu slike prikazani malo detaljnije. Ovu masu radnika preseca drveće koje je staro, malo nakrivljeno, ali sa zelenom krošnjom. Žene se izdvajaju iz mase svojim plavim maramama, a naročito tri žene u dugim haljinama sa detetom, koje su na sredini slike. Na slici se ističu crvene zastave koje se vijore u masi ljudi i kao da pokazuju pravi put. U pozadini je fabrika sa dimnjacima. Nebo je sumorno i sivo što simboliše težak život radnika.

Slika Prvomajske demonstracije u Putilovu prikazuje snagu i jedinstvenost radnika u njihovoj borbi za bolje i humanije uslove rada. Zato je ova slika na neki način postala simbol univerzalne borbe radnika i Prvog maja kao praznika rada.

Pročitano 1607 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Decembar 2018 11:47
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci