Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 28 April 2019 10:29

Kaspar David Fridrih - Uskršnje jutro Istaknut

Slika Uskršnje jutro je jedina slika sa biblijskom temom nemačkog slikara i grafičara Kaspara Davida Fridriha, koji je tragao za novim načinima unošenja vere u svoju umetnost. On je napisao: “Plemenita osoba prepoznaje Boga u svemu.“ Sliku Uskršnje jutro naslikao je 1835. godine i danas se ona nalazi u muzeju Tisen-Bornemica u Madridu.

Na slici Uskršnje jutro prikazane su tri žene u pejzažu okrenute leđima posmatraču, čime se postiže neka vrsta sjedinjavanja. One kao da hodaju u rano jutro prema grobu, usamljene, nalik na tamne senke između golih stabala. Njihov svet je zaustavljen i još uvek ne mogu da shvate da je njihov Mesija umro. Kameni blokovi duž staze stvaraju dubinu koja ide sve do oka posmatrača. Mesec stoji visoko na nebu, dok zora polako raspršuje noć.

Iako je tema slike Uskršnje jutro uzeta iz prirode, ona nije objektivna vizija. Umesto toga, ona je mistična, prožeta simboličkim karakterom. Pejzaži Kaspara Davida Fridriha su otvoreni za duboku versku interpretaciju. Prikazan pejzaž na slici Uskršnje jutro prožet je bogatom simbolikom koja prenosi njegovu poruku posmatraču. Sve na slici ima značenje: mesec i zora su simbol smrti i nade u večni život, odabrano godišnje doba - kasna zima, koja se otvara ranom proleću - povezano je sa vaskrsenjem.

Pročitano 2508 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Januar 2021 12:08
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci