Artnit

Subota, 20 April 2019 10:43

Tamara de Lempicka - Muzičarka Istaknut

Jedan od najpoznatijih predstavnika art deko stila u umetnosti, koji je inspiraciju imao u kubizmu i futurizmu bila je poljska slikarka Tamara de Lempicka, koju su u visokim krugovima zvali Lepa Poljakinja. Žanr slike Muzičarka koju je naslikala 1929. godine oslanja se na izrazito tradicionalnu temu: alegorijsko predstavljanje umetnosti. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Muzičarka prikazana je muzika kao prelepa, senzualna, crvenokosa žena zadubljena u stvaranje muzike. Ona je obučena u elegantnu dugu haljinu i u rukama drži mandolinu na kojoj svira. Sa teškom šminkom i perfektnom frizurom ona izgleda kao da je sišla sa filmskog platna nekog filma francuske ili nemačke kinematografije. Nabori tkanine i prevoji nagog tela stvaraju kontrast ravnoj, geometrijskoj površini.

Slika Muzičarka se sastoji od karakterističnih velikih modeliranih osnova i formi. Ovo je u suprotnosti sa kubističkim kompozicijama u kojima se predmeti i pozadine stalno menjaju, pri čemu su pojedinačne komponente celokupnog rada jednako važne. Pored toga, svetloplava haljina odbacuje uobičajenu sivu paletu ranog kubizma.

Pročitano 2246 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Tamara de Lempicka - Muzičarka