Artnit

Nedelja, 10 Februar 2019 11:28

Gabrijela Minter - Doručak ptica Istaknut

Nemačka ekspresionistička slikarka Gabrijela Minter je bila jedan od najvažnijih predstavnika minhenske umetničke avangarde na početku XX veka. Na njen život i umetnički opus je značajno uticala ljubavna veza sa ruskim slikarom Vasilijem Kandinskim, sa kojim je 1909. godine osnovala umetničku grupu Novog umetničkog udruženja (Neue Künstlervereinigung). Slika Doručak ptica koju je naslikala 1934. godine odražava njen ekspresionistički stil sa gustim, brzim potezima četkice, tamnim obrisima, zbijenim prostorom i iskrivljujućom perspektivom. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnom muzeju žena u umetnosti u Vašingtonu.

Na slici Doručak ptica prikazana je svakodnevna scena u enterijeru. Naziv slike implicira da se ženi pridružuju ptice i da dele obrok, koji je odvojen debelim staklom. Žena sedi u zatvorenom prostoru za stolom ukrašenim obrokom i gleda kroz prozor prema snežnoj sceni sa mnoštvom ptica koje stoje na snegom pokrivenim granama drveća. Ona je leđima okrenuta prema posmatraču, a neki naučnici su je identifikovali kao samu slikarku.

Draperije i prozorski okvir strogo dele prostor na slici Doručak ptica na enterijer i eksterijer. Teške draperije koje okružuju prozor dodaju elemente topline ili klaustrofobije, u zavisnosti od perspektive posmatrača. Skriveno lice žene dodaje elemenat nejasnoće. Ovaj enterijer se interpretira dvojako, kao indikacija usamljenosti i tihog razmišljanja ili zarobljavanja i emocionalne izolacije.

Pročitano 2443 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 29 Novembar 2020 12:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gabrijela Minter - Doručak ptica